Најновије

СВЕТ СТРАХУЈЕ ОД РАТА: Америка од Турске купује моћно оружје

Сједињене Државе би могле да купе од Турске руски систем противваздушне одбране С-400 према законодавству предложеном у Сенату прошле недеље. Предлог је један од моћних покушаја посланика да ублажи застој између Вашингтона и Анкаре због Ф-35.

С 400 (Фото: РИА)

Сенатор Џон Тјун, предложио је амандман на Закон о одобрењу националне одбране о 2021. којим би се омогућила куповина и набавка пројектила за америчку војску. Тај потез долази годину дана након што је САД избацио НАТО савезницу Турску из мултинационалног програма Ф-35 јер је купила С-400 за 2,5 милијарди долара.

Међутим, председавајући Одбора за спољне односе Сената Џим Ришч, увео је амандман који би заузео чвршћи став, наложивши Трамповој администрацији да проведе ЦААТСА санкције према Турској у року од 30 дана од проласка НДАА-е. Ришч је био критичан према турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану и оптужио га за лоше односе са САД.

Према ЦААТСА или Закону о санкцијама донетом 2017. године, свака нација која од Русије набави војну технологију требало би да се суочи са великим санкцијама.

Амерички председник Доналд Трамп одбио је увођење санкција Турској због њене куповине, али продаја и даље остаје прекретница у односима. Ердоган је одбио да се одрекне система, упркос упозорењима Вашингтона да би С-400 могао да компромитује тајни Ф-35.

Џим Товнсенд, бивши службеник Пентагона за европску и НАТО политику, има другачију идеју.

"Мислим да ако САД купе С-400 од Турске то би био паметан начин да се Ердоган извуче из проблема у који се упетљао", рекао је Товнсенд. "Ми само желимо избацити систем из Турске ... и ако то омогући Турцима да учествују у Ф-35, тада још боље."

После ових руских ракета амерички планови су постали бесмислени. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА