Најновије

Коронавирусом заражене још 344 особе, преминуло 13 пацијената

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији регистрован код још 344 особе. Од последица заразе преминуло је још 13 људи.

Корона вирус (Фото: Pixabay)

Још три особе преминуле на КиМ

Током дана здравствене институције на Косову саопштиле су да су још три особе преминуле од ковида 19 и да је у болницама клиничког центра у Приштини тренутно на лечењу 300 пацијената инфицираних коронавирусом.

Преминуле особе су из Пећи и Глоговца, старије од 60 година. На Косову је од почетка епидемије преминуло 111 особа.

У установама социјалне заштите позитивно 15 корисника и 34 запослена

Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 15 корисника и 34 запослена.

Весић: Угоститељи у Београду озбиљно схватили мере

Угоститељски објекти у Београду углавном поштују мере уведене у циљу борбе против коронавируса, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић, наводећи да су у прва два дана од почетка примене најновијих мера изречене четири казне и да од тада није било пријава.

"Што се тиче ношења маски у затвореном простору, ми упозоравамо угоститеље да је то неопходно и да то треба да кажу гостима, а за писање казни због неношења маски надлежна је Санитарна инспекција Министарства здравља. Угоститељи су ово озбиљно схватили и заиста немамо било какву информацију или пријаву да неко крши радно време и у том смислу захваљујем и угоститељима и гостима", рекао је Весић Танјугу.

Када је реч о јавном превозу, истиче да су грађани и ту одговорни и да већина поштује прописане мере и носи заштитне маске.

"У превозу скоро да не можете да видите путника без маске, а тамо где видимо да неко уђе без маске упозоравају га возач, контролори, али и комунална милиција на стајалиштима", додао је Весић.

Нови Пазар – преминуле три особе, мање број пацијената се јавља у ковид амбуланте

У последња 24 сата у Новом Пазару се мањи број пацијената јавио у ковид амбуланте, а мање је и оних који су хоспитализовани. Тренутно је 290 пацијената у болници. Био је 21 пријем и два транспорта у Београд.

Борбу са ковидом 19 изгубило је троје људи, а седам пацијената је на респиратору.

Kooрдинатор болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек каже да 93 одсто људи који изгубе живот су старији од 70 година са пропратним болестима.

"У овом тренутку смо потпуно спремни и кадровски и опремом и капацитетом да одговоримо најтежем таласу који би могао да нас нападне", наводи Ђерлек.

У Тутину је ситуација стабилна и под контролом, а у Сјеници лекари имају упола мање прегледа него пре седам дана.Припремили Лидија Дестановић и Душан Јемуовић

Кисић Тепавчевић: Нисмо разматрали меру полицијског часа

Што се тиче полицијског часа и неких мера ограничења слободе кретања, нисмо њих сада разматрали нити мислимо да је то потребно, поручује Дарија Кисић Тепавчевић.

"Рекли смо када и зашто смо увели такву врсту мера, на почетку ове пандемије када је то имало свој циљ – да заштити најстарију популацију наших суграђана. У међувремену нисмо стајали скрштених руку и те како смо ојачали наш здравствени систем, набавили респираторе, набавили тестове, изградили привремене болнице", рекла је Кисић Тепавчевићева.

"Нажалост, изгледа да ћемо дуго да се боримо са овим вирусом сви као свет и сви морамо да схватимо своју појединачну улогу и само тако можемо да победимо овај вирус", додала је Кисић Тепавчевићева.

Лончар: Крајње је време да узмемо ствар у своје руке

"Најљубазније молим све грађане Србије да је крајње време да узмемо ствар у своје руке, да поштујемо мере које су неопходне и изађемо из овога", поручује Лончар.

Апеловао је на људе да на иду у масу, да не буду са више људи посебно у затвореном простору, да носе маске и држе дистанцу.

Ношење маски, прање руку и физичка дистанца су кључни

Што се тиче мера, немамо ништа ново да кажемо – ношење маски, прање руку и физичка дистанца су кључни, напомиње Кисић Тепавчевићева.

Ношење маски, прање руку и физичка дистанца су кључни.

Међу оболелима највише особа старосне доби од 30 до 50 година

Када је реч о старосној доби пацијената, Лончар каже да су то сада у просеку млађе особе него што је било у првом пику. "Њихово лечење траје дуже и клиничка слика је озбиљнија", додао је Лончар.

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић каже да је међу оболелима највише особа старости од 30 до 50 година.

"Клиничка слика је тежа, болесници долазе са тежим упалама плућа, самим тим хоспитализација траје дуже", додао је Стевановић.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да не треба да се помисли да вирус сада више делује на млађу популацију, него да оболевају они који су били највише изложени и популација која се намање штитила тј. популација која је мислила да им овај вирус не може ништа.

Лончар: Капацитети болница у Београду на максимуму

Капацитети болница у Београду су на максимуму, све ковид болнице су преко 90 одсто попуњене, каже министар здравља Златибор Лончар.

Додао је да ће током дана Институт за реуматологију почети да ради са додатним капацитетима.

"У току су визите у болницама у Београду и привременој болници Арена, где ћемо видети колико пацијената у току дана или сутра да се отпусти да би могли да легну други пацијенти", рекао је Лончар.

"Подаци довољно говоре о озбиљности ситуације"

Лончар истиче да подаци довољно говоре о озбиљности ситуације и како треба да приступимо ситуацији сви заједно.

Седамдесет здравствених радника на болничком лечењу, 500 у изолацији

Министар здравља Златибор Лончар је навео да је 70 здравствених радника позитивно на коронавирус и налази се на болничком лечењу, а њих 500 су позитивни и сада су у изолацији. 

Тестирано 8.659, позитивна 344

У последња 24 часа тестирано је 8.659 особа, а вирус је потврђен код њих 344.

Преминуло је 13 пацијената. Укупно од почетка епидемије борбу са ковидом изгубило је 418 људи.

На респираторима је 170 људи. Број активних случајева је 4.574.

Од почетка епидемије у Србији су тестиране 507.002 особе.

Ускоро почиње конференција

Очекују се почетак конференције на којој ће бити саопштени најновији епидемиолошки подаци.

Број заражених коронавирусом расте из дана у дан на целој територији Србије. У Шапцу, који је једно од жаришта, заражено је више од 900 људи, док се у Врању разматра отварање пете ковид болнице пошто су капацитети на измаку.

У ковид систем данас улази и интерна клиника у Крагујевцу, а директор Клиничког центра Предраг Саздановић позвао је становништво да се "узме у памет" како бисмо се што пре изборили са вирусом.

У ковид систем улази и Институт за реуматологију у Београду, у ком ће бити хоспитализовани пацијенти са средњетешком клиничком сликом. 

И епидемиолог Предраг Кон каже да је епидемиолошка ситуација на територији целе Србије неповољна, те додаје да је вирус прешао све епидемиолошке баријере.

Због тога је широм земље у болнице и медицинске центре послато више десетине респиратора. 

У Новом Пазару, где је ситуација, према речима надлежних, озбиљна али мирна, данас је дан жалости. Одлука је донета због саобраћајне несреће у којој су погинула три младића и смрти бројних Новопазараца од коронавируса у последњих неколико недеља. 

Као и раније, конференције за медије одржаваће се сваког дана у 15 часова. 

Шта је пулмолог др Дејан Жујовић поручио Вучићу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА