Најновије

ДОКТОР КОН: Укидање ванредног стања историјска грешка

Епидемиолог и члан Кризног штаба доктор Предраг Кон каже за РТС да бити потребно више времена него први пут да би се видели резултати нових мера. Епидемиолошке баријере су потпуно пробијене у Београду и сваког кога сретнете може да носи вирус, указао је доктор Кон.

Доктор Кон (Фото: Јутјуб)

Доктор Предраг Кон каже да се видљиви резултати нових мера очекују за седам до десет дана.

"Мере су већ на снази и оне су успориле нагли пораст оболевања, али то се до сада не види, посебно у Београду", навод Кон.

Истиче да се на састанцима Кризног штаба уопште није говорило о потпуној забрани кретања и увођењу полицијског часа као додатној мери.

"Једноставно, сматрамо да не можемо стално да будемо у ванредном стању и полицијском часу, што не значи да је потпуно искључено. Зависи да ли је ситуација таква да је то неопходно", објашњава Кон.

Каже да је укидање ванредног стања дошло као уверење да је епидемија практично престала, што јесте "историјска грешка".

"Нешто би морало другачије да се ради. Сигурно да бисмо сада другачије и енергичније инсистирали на спровођењу мера, које су постојале али нису спровођене", наглашава доктор Кон.

Ситуација знатно озбиљнија него у марту и априлу

Доктор Предраг Кон упозорава да се вирус понаша тако да му уопште не сметају високе температуре.

"Битно је да смо искључили та места такозваног суперпреноса, где долази до стварања аеросола и убрзаног преношења. То ће дати резултате, само не могу да тврдим којом брзиниом - вероватно за пар недеља", наводи Кон. 

Каже да се притисак на ковид амбуланте полако смањује, али да је још увек велики.

"Ситуација је знатно озбиљнија него што је била у марту и априлу. Вирус је у народу, да буде потпуно јасно. Епидемиолошке баријере су потпуно пробијене у Београду и сваког кога сретнете може да носи вирус, а да није свестан. Управо због тога су маске обавезне за све. На отвореном простору то подразумева да морате ставити маску чим приђете некоме на један и по метар удаљености", објашњава доктор Кон.

Истиче да су старији од 65 година и хронични болесници и даље најризичнија група, а да је преношење најчешће код младих.

"Приватне забаве и журке - то треба заборавити овог лета, без обзира на то што свима тешко пада", истиче доктор Предраг Кон.

Од данас важе нове мере заштите од короне! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА