Најновије

ПУТИН НЕЋЕ БИРАТИ СРЕДСТВА: Свака војна помоћ Украјини води у трећи светски рат

Истраживач Центра за европске политике Страхиња Суботић рекао је данас за Танјуг да је Запад требало да узме у обзир руске интересе и да би сада било какво војно ангажовање и помоћ Украјни у том домену довело до трећег светског рата.

Владимир Путин (Илустрација: РИА Новости/Министарство одбране Русије)

Објаснио је да у овом тренутку Запад није спреман да одговори на позив Зеленског да затвори проток руских авиона изнад Украјине, јер би и то изазвало ескалацију ситуације и проширење рата.

Такође, додао је да Запад има простора да санкционише Русију, али, сматра да војног укљичивања у однос Русије и Украјине ни са једне стране неће бити.

"Западу преостаје да размотри искључивање свих руских банака из Сwифта, а тренутно су највеће Збер и Гаспром банка, потом потпуно укидање робне размене са Русијом, такође, визе нису до краја обустављене и грађани се још крећу из Русије у европске земље, а на крају и проток гаса и нафте је у току", навео је Суботић.

Подсетио је да је припајање Крима из 2014. показало које су "црвене линије" Путина и истакао да он неће бирати средства како би спречио даљи продор западних сила на исток и приближавање границама Русије.

Говорећи о преговорима Русије и Европе, Суботић је казао да је Путин спреман да слуша председника Француске Емануела Макрона, који говори у име ЕУ, али који има и лични однос са председником Русије.

"Макрон је разговарао са Путином више сати. Макрон је успео да издејствује хуманитарне коридоре, чак се у пар наврата говорило и о обустави ватре када су руски напади у питању. Међутим, у овом тренутку, види се да то није у потпуности одрживо стање", казао је Суботић.

Према његовим речима Украјина захтева да се Русија повуче са Крима, Доњецка и Луганска, а Русија инсистира да се Украјина мора реорганизовати на начин да се гарантује њена неутралност, а ни једна страна не попушта у својим захтевима.

У овом тренутку, казао је Суботић, Немачка ради на изградњи сопствених безбедносних капацитета и додао да немачки канцелар Олаф Шолц улаже средства у безбедносну реформу земље.

"Верујем да ће Немачка морати више да сарађује са Макроном уколико он победи и освоји други мандат", каже Суботић.

Сматра такође да Западни Балкан треба да се интегрише у ЕУ и да су у овом тренутку политика проширења и геополитизација кључне за опстанак ЕУ.

На питање о односу Кине и Русије Суботић је рекао да две земље имају сарадњу која не познаје границе.

"Кина је у овом тренутку уздржана и јасно је да ће профитирати кад се Русија повуче са западног тржишта и окрене се источном", казао је Суботић.

Оценио је да ће се Путин потпуно окренути кинеском тржишту и да се неће обазирати на економске санкције Запада, јер, како каже,за њега су безбедносна питања земље приоритет.

О потенцијалном развоју ситуације у Украјини Суботић је казао да постоји шанса да ситуација додатно ескалира и да нема оптимистичну поруку, објаснивши да је Крим територија која је уставно интегрисана у Русију и вероватно заувек изгубљена за Украјину, те да Путин сад претендује на то да исто буде и са Доњецком и Луганском.

Суботић сматра да је за смиривање ситуације неопходно да Украјина потпуно одустане од потенцијалне идеје о уласку у НАТО.

О биолошким лабораторијама Пентагона у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА