Најновије

Министре, не умире се “од неспоразума”, већ од немара!

Као што нико неће одговарати за ескалацију заразе и смрти у Новом Пазару, очигледно је да ће и смрт двојице Сјеничана, које су одбили да лече у ужичкој болници, остати некажњена.

Расим Љајић (Фото: Јутјуб)

Пише: Ана Лалић

Као што нико неће одговарати за ескалацију заразе и смрти у Новом Пазару, очигледно је да ће и смрт двојице Сјеничана, које су одбили да лече у ужичкој болници, остати некажњена.

Док се медицинско особље свих здравствених установа у Србији грчевито бори против вируса, челници српских болница се боре како да остану на својим функцијама. Овакви пропусти, који одлучују о нечијем животу и смрти, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је оправдао изјавом “да ко ради, тај и греши”.

Ова флоскула би смела да се изговори да су у питању грешке у раду једне пекаре. Од лошег бурека може евентуално да вам буде мука, док су због лошег здравста последице много фаталније.

“То је борба за ваздух, за сваки удисај, на снимку плућа видите смо маглу. И у 15 минута човек се угаси, у најгорој агонији”. Овако су лекари из Сјенице описали како су им преминула двојица суграђана, које је ужичка болница пре два дана одбила да прими на лечење.

Ако питате сјеничке медицинаре и породице Ш. Х. (59) и Е. П. (46), они су умрли због КОВИД 19. Ако за њихову смрт питате званичнике и министра Расима Љајића, они су умрли “од неспоразума”.

“У питању је неспоразум, јер су лекари у ужичком Дому здравља сматрали да у Сјеници постоји одељење за смештај ЦОВИД-19 пацијената”, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић гостујући на РТС, где је потврдио да се овај случај догодио.

У овај лоше смишљен изговор не верује нико, а посебно не Сјеничани, који се иначе лече у Ужицу, јер њихов Дом здравља нема ни анестезиологе, ни операционе сале, нити је као Дом здравља са стационаром уопште икада био опремљен за лечење било каквих озбиљнијих здравствених проблема. Осим Сјеничана, ова информација је и те како позната управи ужичке болнице, као и њиховим запосленима.

Упркос томе, Ш. Х. и Е. П., који су већ довезени у изузетно лошем стању, борећи се за ваздух, нису чак ни изнети из санитетског возила. Они нису чак ни изнети из аута, него им је у санитету измерена температура и сатурација, да би их такве вратили назад у Сјеницу, “уз одговарајућу терапију”, односно антибиотике за упалу плућа.

Према речима доктора Радета Панића, сваки лекар је, на основу клиничке слике коју су двојица Сјеничана имали по доласку у Ужице, сигурно морао знати да им је била неопходна интубација и вентилатор. Као и да ће без тога преминути, што се наредног јутра и догодило. Међутим, директор Здравственог центра Ужице по чијој су одлуци, судећи по докумнетацији, пацијенти враћени у Сјеницу, тврди да такву одлуку није донео он, већ инфектолог, односно “ординирајући лекар”.

“Ја нисам инфектолог. Одлуке се доносе на процену лекара, да бисмо могли да сместимо свуда пацијенте равномерно. Не да се каже, то и то мора, него сам лекар распоређује”, рекао је директор Мирослав Божовић, максилофацијални хирург. Перући руке од смрти двоје људи, директор је кривицу практично свалио на инфектолога који је те спорне вечери прегледао Ш. Ф. и Е. П.

Од инцидента се ништа успешније није оградила ни директорка Опште болнице, која функционише у оквиру Здарвственог центра Ужице, докторка Јелена Раковић. Њој, како је изјавила, чак “није познато ни да је ико враћен из Ужица”, јер, тврди “ми апсолутно све пацијенте примамо откако је почела пандемија коронавирус”.

Под те “све” Ш. Ф. и Е. П., нажалост, очигледно нису спадали.

Прочитајте ОВДЕ    шта чека Београд ако га затворе.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА