Најновије

Коалиција СПС-ЈС добија два ресора у новој влади

Нова влада, судећи према најавама председника Србије Александра Вучића, биће формирана до краја августа, а у њој ће се, према информацијама, без обзира на све актуелне трзавице на релацији СНС-СПС, наћи и социјалисти са њиховим коалиционим партнером.

Палма и Дачић (Фото: Јутјуб)

Ипак, број ресора које ће добити биће знатно мањи него прошли пут и они ће, тврди наш извор, припасти само лидерима СПС и ЈС, Ивици Дачићу и Драгану Марковић Палми, који би тако по први пут током дугогодишње политичке каријере могао да се опроба на министарској функцији. Он је, иначе, током прошле године истицао да више неће пропуштати шансу да постане члан Владе ако се таква могућност отвори, као што је, како је причао, раније чинио неколико пута. Палми се, открива наш саговорник, ако до таквог договора дође, смеши место министра пољопривреде из ког ће Бранислав Недимовић отићи у неко друго министарство.

- У тој подели карата Ивица Дачић највероватније ће остати на месту на ком је сада. Актуелни СПС министри већ су спаковали кофере јер су сасвим свесни да нове рунде за њих неће бити - наводи извор.

Политиколог Јелена Вукоичић мишљења је да социјалисти са два министарска места треба да буду и више него задовољни, али и да би Марковић могао добро да се снађе у сектору пољопривреде.

- Реално, више од два ресора нису ни заслужили, али свакако је добро да влада буде састављена од људи из више странака, односно од свих значајнијих странака. Палма је дуго у политици, а неко је ко живи на селу, ко се и бави пољопривредом и интересује за пољопривреду и тај ресор би због чињенице да је у материји просто могао добро да води. Са друге стране, са Дачићем на челу Министарства спољних послова Србија је имала успешну дипломатску офанзиву када је реч о Косову и логично је да настави да ради исти посао - наводи саговорница, додајући да сви они који уђу у ову владу морају да буду свесни да ће њихова улога бити историјска.

- Србију чека веома тежак период по питању Косова, велико је питање шта ће се све издешавати у наредне четири године које сигурно неће бити лаке и лепе и зато ће сви који уђу у владу на себе преузети историјску улогу и надам се да ће знати пред каквим изазовом ће се наћи. Нова влада не може бити обична, као што ни ово време није обично, напротив најизазовније је до сада - закључује она.

Иначе, јуче је председник Вучић састанком с представницима листе „Александар Вучић - За нашу децу“ завршио први круг консултација око формирања нове владе. Потпредседник СНС-а Милош Вучевић изјавио је после тога да су представници те листе затражили мандат за састав нове владе.

- Наша листа је након убедљиве победе на консултацијама са председником легитимно тражила мандат за састав владе и ту нема политичке дилеме - рекао је Вучевић, наводећи да очекује да изабрана влада буде влада континуитета.

Вучић звао Тому да се посаветује о влади!

Након што је испратио представнике листе „Александар Вучић - За нашу децу“, председник Вучић је на Андрићевом венцу угостио и Томислава Николића, бившег шефа државе и СНС-а, који је сада на челу Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином. Близак сарадник председника потврдио је да је Вучић звао Николића на састанак да се посаветује с њим о будућој влади Србије.

Зеленски испунио захтев отмичара да објави да су сви у врху Украјине терористи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА