Најновије

"КРАЈЊИ ЦИЉ БИО ХРВАТСКА БЕЗ СРБА ПО УСТАШКИМ НАЧЕЛИМА!": Срби пре 30 година масовно гласали за аутономију

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсећа на референдум Срба у Хрватској који се догодио пре 30 година на коме се српски народ масовно изјаснио за аутономију у Хрватској.

Војска РСК (Фото: Јутјуб)

"Референдум о аутономији Срба у Хрватској, у складу са тада важећим Уставом, одржан је од 19. августа до 2. септембра 1990. године на основу одлуке Српског националног већа. Референдум је био последица политике 'усташког режима' Фрање Туђмана...", рекао је Линта у писаној изјави и додао да је циљ власти Туђмана био "свођење српског народа на националну мањину, а крајњи циљ њихово убијање, протеривање и насилна асимилација".

Један од бројних доказа антисрпске политике Туђмановог режима било је неуважавање српских захтева током припреме амандмана на Устав Хрватске, подсећа Линта.

"Сабор Хрватске је 25. јула 1990. године усвојио амандмане на Устав којима су Срби фактички сведени на националну мањину. Наведеним амандманима нарушена је језичка равноправност Срба и Хрвата, јер је ћирилица избачена из званичне употребе", навео је он.

Такође, како каже, амандманима су укинуте одредбе о начину одлучивања о питањима од интереса за равноправност Срба и Хрвата и онемогућено је регионално повезивање општина и стварање заједница општина.

"Хрватски сабор је 22. децембра 1990. године без уважавања главних српских захтева (аутомонија и конститутивност) донео нови устав којим су Срби званично сведени на националну мањину", напоменуо је Линта.

Линта подсећа да је истог дана тј. 25. јула 1990. године, када је Сабор Хрватске усвојио амандмане на хрватски Устав, одржан велики Српски сабор у личком месту Срб на коме је усвојена Декларација о суверености и аутономији српског народа.

"У Декларацији се каже да на основу своје суверености српски народ у Хрватској има право на културну и политичко-територијалну аутономију. Као извршни орган Српског сабора конституише се Српско народно вијеће", истакао је Линта и нагласио да је наведеним скупом српски народ, на челу са Јованом Рашковићем, изразио своје огорчење и незадовољство наметнутим променама хрватског Устава без уважавања оправданих српских захтева.

"Због тога је Српско народно вијеће 31. јула 1990. године донело одлуку о расписивању референдума о аутономији Срба у Хрватској", казао је он. Према његовим речима, Туђманова власт је водила безочну кампању како најављени референдум српског народа тобоже није законит и да ће користити сва средства да забрани његово спровођење чиме је по ко зна који пут послала поруку да је крајњи циљ "независна Хрватска, без Срба, на усташким начелима".

Велика промена у војсци Црне Горе, сви регрути морају да прођу специјалан ДПС тест! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА