Најновије

СУКОБИМА СЕ НЕ НАЗИРЕ КРАЈ: Лукашенков нови одговор на протесте!

У Белорусији су настављени протести против председника Александра Лукашенка, а власти су блокирале сајтове више од 50 медија, јавља АП.

Александар Лукашенко (Фото: president.gov.by)

Белоруско удружење новинара саопштило је да су, између осталих блокирани сајтови америчког Радија Слобода и пољског сателитског ТВ канала Белсат, намењени Белорусији, као и да је државна издавачка кућа обуставила штампање две главне независне новине, Народне воље и Комсомолске правде.

Протести незапамћени у Белорусији по величини и трајању, почели су после председничких избора 9. августа, на којима је Лукашенко освојио шести мандат, а за које опозиција сматра да су били нерегуларни и тражи да председник поднесе оставку после 26 година на власти.

Полиција је одговорила оштро, примењујући силу и приводећи око 7.000 демонстраната. То је, међутим, како наводи АП, имало контраефекат, јер су се протести проширили у земљи, укључујући и на неке од највећих фабрика, које су биле главна упоришта Лукашенка.

На највећем скупу до сада, 16. августа, у Минску се окупило чак 200.000 демонстраната.

Светлана Тихановска, главна Лукашенкова супарница на прошллим изборима, најавила је за недељу нове масовне протесте опозиције.

– Ближе смо него икад остварењу нашег сна – поручила је у видео поруци Тихановска из Литваније, где је избегла после избора из страха да би могла бити ухапшена, као што се раније десило неким Лукашенковим противницима.

У суботу су стотине жена обучене у бело формирале у Минску људски ланац у знак протеста. У другом протесту увече се окупило око 3.000 људи.

Демонстранти истичу да су незадовољни опадањем животног стандарда и Лукашенковим одбацивањем опасности од епидемије коронавируса и његовим притисцима на опозицију.

Лукашенко тврди да су протести подстакнути са Запада, укључујући САД, и да НАТО распоређује снаге на западним границама Белорусије.

Шта каже НАТО о стању у Белорусији, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА