Најновије

РОТИРАЊЕ У НОВОЈ ВЛАДИ СРБИЈЕ! Део досадашњих министара преузима друге ресоре! Ово су нова лица у Немањиној 11

Нова Влада Србије претрпеће вероватно велике промене у односу на претходни мандат. Не само да су најављена нова лица на министарским местима већ ће један број досадашњих министара, који остану у саставу новог кабинета, ротирати ресоре.

Влада Србије (Фото: srbija.gov.rs)

Извори кажу да ће министарства изгледати прилично другачије јер се планира спајање и дељење појединих ресора.

Мешање карата

- Формирање владе не подразумева само саопштавање имена министара. Ако хоћете најефикаснији апарат, морате да промешате карте. И то ће највероватније бити урађено сада. Уочено је да су нека министарства прегломазна, па ће бити функционалних раздвајања ресора, односно нека министарства ће се делити, па ће неки ресори бити спојени у сасвим ново министарство. Министри који не буду били замењени могу да очекују нове задатке, јер ће неки од њих добити да воде нова министарства. Циљ таквог потеза је да се они који остају у Влади не уљуљкају превише, већ да дају свој максимум у неком другом ресору и уложе више труда на старту новог мандата - објашњава саговорник упућен у преговоре о формирању владе.

Министарка Зорана Михајловић највероватније неће више водити министарство грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја, већ ће, према информацијама, водити министарство енергетике и рударства, које јој је поверено и 2012. у влади Ивице Дачића. Извесно је и да ће наука, технолошки развој и високо образовање бити у једном министарству, чиме ће ове области бити још чвршће повезане. Извори кажу и да се озбиљно размишља да се телекомуникације издвоје из министарства трговине и туризма и вежу за саобраћај.

Ефикаснији тим

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић оцењује да се, поред најављених нових лица, може очекивати дељење и спајање ресора, те да би нова влада могла да има двадесетак чланова.

- Политика владе и њено усмерење се неће мењати, јер су актери исти. СНС је и даље стожер те владе и великих заокрета неће бити. Тренутно је гужва у шеснаестерцу, јер се зауздавају апетити потенцијалних партнера. Промене треба очекивати, у смислу нових имена и ротирања ресора, јер је пракса да се приликом формирања владе пошаље порука да се направио јачи и ефикаснији тим извршне власти - каже саговорник.

Нова лица

Благојевић, Гојковићева и Чадеж у игри

Српска напредна странка најавила је нова имена на министарским позицијама. Иако се она још држе у тајности, спекулише се да би на места у новој влади могли да рачунају актуелни директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, дојучерашња председница парламента Маја Гојковић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Већ је писано да је Благојевић кандидат за министра грађевинарства и инфраструктуре, Гојковићева за министарку културе, а Чадеж за министра привреде.

Влада у септембру: Четири опције

Ове недеље се очекује нови круг консултација о формирању владе, а како је рекао председник СНС Александар Вучић, у игри су четири опције.

- Да идемо са социјалистима и мањинама, са Шапићем и мањинама, са социјалистима, Шапићем и мањинама или да идемо сами са мањинама - навео је Вучић. Он је додао и да ће нова влада бити формирана половином септембра.

Како је Трампа урисала рођена сестра прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА