Најновије

КРИВОКАПИЋЕВА ПОРУКА ОДЈЕКУЈЕ СРБИЈОМ И СЛОБОДНОМ ЦРНОМ ГОРОМ: Народ јачи и од Милових мућки!

Носилац листе коалиције За будућност Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић врло брзо очекује разговоре и договоре са друге две опозиционе листе, Мир је наша нација и Црно на бело, које заједно имају потребну парламентарну већину, како би што пре, можда већ и за три недеље, Црна Гора добила нову скупштину и владу.

Носилац листе коалиције За будућност Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић (Фото: Јутјуб)

Онда морамо да засучемо рукаве и обезбедимо оно што је најважније, да људи живе од свог рада, достојанствено, како би могли да дају доказ генерацији за коју ово све радимо, а то су наши потомци – рекао је Кривокапић дан после парламентарних избора.

Промене су, понавља, неопходне, а да би се оне и десиле, морају се што пре формирати парламент и влада, који ће покушати да реше све горуће проблеме у Црној Гори.

Демократски и достојанствен

Проф. др Кривокапић је помало изненађен, не због победничког резултата, већ због разлике која је мала, те да су пројекције и симулације, везане за излазност, показивале да је требало да буде већа разлика између опозиције и власти.

Он је навео да се власт трудила да утиче на резултате на свој уобичајен начин – малверзацијама, куповином личних карти.

– Нисмо још обелоданили, а да ли ћемо зависи од одређених даљих корака Државне изборне комисије. Многе малверзације су се догађале на лицу места, нису хтели да потпишу одговарајуће записнике… Говорили смо и пре избора о тој нерегуларности бирачких спискова. То је нешто што у суштини даје велику стартну позицију ДПС-у и његовим сателитима – додао је Кривокапић.

Подсетио је да је новим решењима било забрањено да било ко из опозиције има увид у бирачке спискове, што је било правдано тиме да не би дошло до злоупотреба, иако је, каже, највећа злоупотреба што те бирачке спискове има само једна партија, ДПС.

– И поред свега тога, морамо да будемо презадовољни, јер смо и у таквој атмосфери успели. Ако имате стартну позицију, где у фудбалу неко на почетку води 4:0, ви победите 5:4 – довољно говори. Више сам него задовољан, јер је Црна Гора показала да може демократски, достојанствено и оловком да победи, па макар и 30 година апсолутну власт – рекао је Кривокапић.

Подсећа да су позивали грађане да гласају, да су се они одазвали и десила се победа.

– Упозоравали смо и на то да је неизлазак – глас за ДПС. Грађани су то схватили. Када смо видели да је излазност велика до 12 сати, знали смо да смо победници – додао је Кривокапић.

Чврсте везе са Србијом

Упитан за односе са Србијом, Кривокапић каже да је његов став увек исти, ако желите добро себи, морате желети добро и својим комшијама, поготово имајући у виду да велики број пријатеља, кумова, рођака, па и браће, живи у Србији.

Са друге стране, ако се и занемаре те личне релације, ту је економија, а чињеница је да је Србија Црној Гори најзначајнији економски партнер.

– Како с њима да се свађате, а да желите да изградите неминовно, добре, коректне односе који уважавају обе стране – пита се Кривокапић и додаје да је можда и то било наметнуто политичком активношћу једне или друге стране, без оптужби на било чији рачун, јер, каже, можда политичарима у неким временском периоду тако и одговара.

– Некада је свађа добар начин да се профитира политички. Разлог вероватно лежи у чињеници да ако се једна политика у односу према Србији или Русији исказује као непријатељска, можда буде корисно због неких других ствари. Не желим да калкулишем с тим. Мислим да је све јасно, градимо односе пријатељске, добросуседске и треба да схватимо да смо ми толико мали, а желимо да будемо велики, што је у дипломатији немогуће. Морате бити реални – казао је он.

И Русија и Европа

Истиче да су поједини током кампање покушали да коалицији чији је носилац поставе „коску“ да би одустала од ЕУ пута, а о томе, истиче, нема дилеме, јер је Црна Гора кренула путем европских интеграција, а само у процентима то може да изгледа другачије, од тренутка до тренутка.

– Нама је природни пут Европа, европске интеграције су приоритет и свих партнера са којима желимо да градимо будућност Црне Горе. Ако желимо то искрено, морамо да покажемо примером, а ова власт је све радила декларативно, и забрињава ме зашто је ЕУ то дуго толерисала, јер смо ми лидер по дужини преговора са ЕУ – рекао је Кривокапић.

Што се тиче односа са Русијом, каже да је ситуација слична, као и када је реч о Србији – Црна Гора је највише извозила у Русију, а имала је највећи број туриста из те земље.

– Сада правите исту ту политику, измишљате непријатеља где га нема и поентирате на неком политичком плану који није природан. Желимо да са свима, а посебно великим силама, будемо у добрим односима и то ће сигурно бити стратегија нашег будућег рада – рекао је Кривокапић и истакао да Црна Гора, као мала држава, није смела да дозволи себи луксуз да уводи санкције једној великој држави као што је Русија.

Прилика за часне и стручне људе

Кривокапић се, иначе, залаже за експертску владу, за коју је, истиче, и пре него што је ушао у политику, сматрао да је најбоље решење, јер кад је криза у питању, а Црна Гора се, каже, налази у тешкој кризи, најбољи одговор могу да дају најквалитетнији и најкомпетентнији људи који су се доказали у досадашњем раду.

– То не могу млади политичари, нити они у завршној фази каријере, већ само они који знају и који су имали слична искуства, или негде у окружењу, иностранству, а спремни су да помогну Црној Гори. Као што је један од партнера рекао – они имају 50 експерата, али ми имамо дупло више. То је добра база да нађемо оне који су најкомпетентнији по свим основама, али пре свега, то треба да буду часни и поштени људи, који ће на тај начин дати одговор на ово што је евидентно у Црној Гори, а то је да сви помало краду државу, а они који су на већим позицијама, више од осталих. Желимо да нема крађе ресурса, да корупција буде сведена на нулу. То су елементи које нико од партнерских организација не доводи у питање – нагласио је Кривокапић.

Кап крви вреднија од фотеље

Пре избора било је речи о наводно могућим немирима и инцидентима на дан избора, до којих није дошло, а Кривокапић каже да су они имали инсајдерске информације, да су такви сценарији били планирани, на шта је одмах реаговао..

– Можда је најзначајнија реакција на дан избора када сам указао да они људи, који су на челу тих институција као што је МУП, директор полиције и АНБ-а морају да знају да треба да делују превентивно, а не корективно, да те сценарије које су правили задрже у својим фиокама, јер Црна Гора никоме не би опростила макар једну једину кап крви која би се пролила. То није вредно једне фотеље и мандата, много је значајнији живот човека – наводи лидер коалиције „За будућност Црне Горе“.

Слушао савест и срце

Кривокапић је нестраначка личност, а после завршетка избора привукао је пажњу смиреним порукама, у којима најављује пружање руке свима, уз напомену да неће бити никаквог реваншизма, а он скромно објашњава да такав став и понашање морају бити основ, јер ако се жели истинско помирење у Црној Гори мора се показати сопственим деловањем.

– Не можете рећи – ја желим да помирим Црну Гору, а завађам два ока међусобно. Ја сам реаговао искрено, иако нисам ни у једном једином тренутку имао унапред дефинисан план. Као што су ми сугерисали да нешто друго кажем, то нисам рекао, већ сам слушао своју савест и срце. То је био најбољи резултат, јер да сам робовао клишеима који се намећу политичарима, ефекат не би био такав – навео је он.

Огласио се Ђукановић и кренуо да блати вољу народа, више о томе ОВДЕ!

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА