Најновије

СЕВАЈУ ВАРНИЦЕ НА МЕДИТЕРАНУ! НАТО нема контролу над ситуацијом! Хитан састанак у седишту Алијансе!

Турски и грчки званичници састали су се данас у седишту НАТО ради разговора усмерених на спречавању даље војне ескалације у источном Медитерану, рекао је турски безбедносни извор, док је Грцка тражила значајне санкције Европске уније против Турске.

Турска ратна морнарица. (Фото: tsk.tr)

Војни званичници две земље, обе чланице НАТО, требало је да одрже разговоре у Бриселу у уторак након оствареног иницијалног контакта прошле седмице, али је НАТО одложио разговоре, пренео је Ројтерс.

Преговори о "војној деконфликтности", које је најавио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг прошле недеље, имају за циљ да спрече ескалацију инцидената, попут судара турских и грчких ратни бродова прошлог месеца.

Ратни бродови су пратили турски брод који је истраживао нафту и гас у спорним медитеранским водама западно од Кипра, у операцији коју је Грчка осудила као нелегалну. 

И Анкара и Атина на то подручје гледају као на део свог континенталног појаса.

Грчка наводи да разговори зависе од одласка турских пловила из спорних вода, али Турска истиче да неће да развовара под предусловима.

Истовремено, грчки премијер Кирјакос Мицотакис изјавио је да Европска унија мора да уведе значајне санкције Турској ако Анкара не повуче своју инфраструктуру из спорног дела источног Медитерана.

Немци се више плаше Доналда Трампа него корона вируса! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА