Најновије

ДОДИК УПОЗОРИО ВУЧИЋА: Желе да нас избришу, спомињу и рат!

Разговори председника Србије Александра Вучића у Белој кући и споразум о нормализацији економских односа са Приштином који је потписан у Вашингтону ускомешали су и политичку сцену у Сарајеву, одакле поново "у рафалима" стижу нови удари на Републику Српску, у покушају да се њена улога у БиХ минимизује, па чак и потпуно избрише.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

А у овим новим покушајима гашења Српске, рачуна се чак и на "ратну опцију".

О овим новим драматичним изазовима са којима се суочавају и Српска и Србија јуче је током скоро двочасовног разговора у четири ока српски члан Председништва БиХ Милорад Додик отворено упозорио председника Вучића.

У овом нападу на Српску, али и на Србију, опет предњачи лидер Бошњака Бакир Изетбеговић, који је оживео старе претње да ће тражити ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије за наводни геноцид. Не заостаје ни хрватски члан Председништва Жељко Комшић, који је затражио ванредну седницу с предлогом да БиХ призна независност Косова.

Додик је пренео шефу српске државе да Изетбеговић упорно покушава да и Бошњаке и Србе држи заробљеним у теми сталних међусобних сукоба и отворено упозорио:

БиХ рачуна и на "ратну опцију" и ја, као човек који представљам Србе из Српске, морам упорно о томе да информишем председника Вучића и релевантне међународне факторе. Они рачунају да су мезимци међународне заједнице и НАТО, и били су, али смо и ми мало томе допринели, јер смо се некако повлачили, док сада имамо јасан став о томе - рекао је Додик после сусрета са Вучићем.

Објаснио је да у Сарајеву причама о новој тужби за геноцид желе да елиминишу и Србију:

- Српска је трн у оку БиХ, а на састанцима у Сарајеву осећа се мржња и према Србији и према РС. БиХ покушава да елиминише Србију као кључног партнера РС, како Београд не би могао да помогне Србима преко Дрине. У БиХ би били пресрећни да нема Српске, али ни Србију не могу да виде очима. С друге стране, они хоће да се довољно наоружају и покушају војнички то питање да реше.

Додик је истакао да то, наравно, није могуће, пошто не би било легитимитета за било какво ангажовање војске БиХ, јер је за то неопходна одлука Председништва БиХ:

- Полиција једног ентитета, по "Дејтону", не може да уђе на простор другог ентитета без сагласности. Ако неко хоће на тај начин да решава проблеме, онда мора да зна да би нелегитиман упад на простор РС свакако легитимисао право Србије да она, као гарант "Дејтона", буде тамо.

За Додика нема дилеме да је председник Вучић урадио добар посао за Србију у Вашингтону, али и на састанцима који су уследили у Бриселу. Нема, међутим, претерана очекивања кад је реч о добрим намерама међународних фактора, пре свега из ЕУ. Такође је указао да је добро што је Комшић тражио да се питање признавања независности Косова нађе на дневном реду Председништва БиХ, јер ће се тиме доћи до одлуке да БиХ не признаје Косово.

Председник Вучић састао се јуче и са амбасадорком Кине Чен Бо, којој је пренео да ће Србија чувати искрено пријатељство са Пекингом и наставити да развија билатералну сарадњу у свим областима, укључујући и област телекомуникација. Вучић је упутио поздраве председнику Сију и изразио захвалност на политичкој подршци Кине територијалном интегритету и суверенитету Србије. Амбасадорка Чен је истакла да је став Кине према једнострано проглашеној независности Косова чврст и непромењив и да ће њена земља наставити са међународном подршком Србији по том питању.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић није "ударио" само на Србе у БиХ, већ и на Хрвате. Он је најавио да ће Бошњаци Хрватима на следећим изборима, уз Жељка Комшића, наметнути и политичке представнике на другим нивоима, што је више хрватских званичника окарактерисало као "државни удар и агресију на Хрвате у БиХ".

- Сад је јасно да СДА и Изетбеговић отворено исказују опредељеност ка политици распада БиХ као заједнице три равноправна народа - саопштио је Клуб изасланика хрватског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Захтев лидера СДА Бакира Изетбеговића за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије за наводни геноцид није реалан и нема никакве процедуралне шансе, сматра професор међународног права Тибор Варади.

Варади, који је и бивши члан правног тима Србије пред Међународним судом правде у Хагу, каже, за "Новости", да за то постоје најмање три разлога:

- Први и најјачи је тај да се ревизија може покренути најкасније 10 година од доношења судске одлуке, а она је донета у фебруару 2007. Друго, да би се покренула ревизија, требало би пронаћи неке нове чињенице, а заиста је мало вероватно да би из спора против Ратка Младића искрсло нешто ново што би оптужило Србију. И треће, Хашки суд стоји на становишту да ревизија није наставак старог поступка, већ покретање новог, а за то је, по Уставу БиХ, потребна сагласност сва три члана Председништва.

Професор Варади указује и да треба мислити на жртве, али додаје да ревизија пресуде по тужби БиХ против Србије није пут који води ка правди и помирењу.

Ко је преузео обавештајну службу у ЦГ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА