Најновије

Вучић нема визију спољне политике, руководи се тиме да се не замера

"Мислим да Александар Вучић и власт немају визију спољне политике, руководе се ад хок оријентацијом да се не замере никоме. Да будемо добри са Западом и не угрозимо братске односе с Русијом, а немамо јасну оријентацију шта ће да буде приоритет", сматра Милош Николић уредник портала talas.rs.

Милош Николић уредник портала talas.rs (Фото: Јутјуб)

Како је рекао, долазимо до "шизофрене ситуације" да отказујемо војне вежбе и повлачимо мисије, а онда добијемо одговор од НАТО да нису ни планиране вежбе за Србијом. 

"То значи отказујемо вежбе са Русијом и Белорусијом. Није одржива та политика, била је одрж 1961. када је Тито формирао Несврстане. На овом гафу се види, који је скандалозан, без образложења, зашто повлачимо војску из међународних мисија, то нема политичке димензије. Зато неки кажу да немамо никакву спољну политику", рекао је Николић.

Он каже и да се расправа о правцу вођења спољне политике неће наћи пред посланицама и да ће бити како Вучић одлучи.

"Председник је концентрисао сву моћ, сви аспекти спољне и одбрамбене политке зависи од Вучића", додаје.

У неком нормалнијем случају у Србији би парламентарна активност била кључна, каже Николић и додаје да на Косову постоји већи ниво транспарентности када су у питањуи преговори.

"Видимо да ЕУ није потресена новим захтевима опозиције да уради нови извештај с терена, ЕУ сматра да нема потребе да шаље нову мисију. Стање демократије и стање у медијима су стављени у други план у оносу на макро дипломатске теме".

За опозицију у Србији Николић каже да је на вештачком дисању, што је веома опасно стање, јер ако предуго остане тако, поручује, "биће мртва".

"Вештачко дисање одржавају иницијативе које долазе, Тадићева иницијатива је неки покушај да се седне за сто и види у ком правцу даље да се делује. Опозиција мора сама да се определи и што се тиче великих тема, 2022. ће бити председнички и београдски избори, опозиција има шансе у Београду. Да ли је могуће да се примени црногорски модел, неки Коштуница за Београд, да се нађе нестраначка личност која је симбол београда, постоји могућност, све зависи од организације опозиција и шта ће да буду приоритети, да ли ће се фокусирати на Београд и на спремност нових људи да уђу у политику. Нови људи који су отпрони на метке по питању скандала јер их нису имали, то ће бити јако тешко", сматра Николић.  

Говорећи о ситуацији у Црној Гори после избора, Николић је рекао да је у Србији подгрејано очекивање да ће нова власт да доведе у питање признање независности Косова и чланство у НАТО, али да је то очекивање неутемељено.

"Кампања и даље траје, делује као да се из српских таблоида шаљу сигнали да нова влада мора другачије да постави пироритете, то је подривање здравог договора који су напоравили у Црној Гори. Биле су неке најаве да су неки црногорски политичари били у Београду и да су имали разговор чак и са Вучићем, било би добро знати који је циљ тих разговора".  

Када је у питању епидемиолошка ситуација у Србији, Николић је рекао да је његов утисак да су грађани одговорни и да је огромна већина родитеља одговорно пиступила почетку школе.

"У неким медијима постоји однос да се превише очекује од државе, да се смисле идалана пртавила и идеална иснепкција која ће то контролисати, морамо много да радимо на личној одговорности, у Скандинавији држава другачије комуницира са грађанима, јер постоји јасно изграђена појединачна одговорност. Људе брине како ће наредни период да изгледа, како ће изгледати јесен и зима, морамо да се спремамо на то, од образовања, рада угоститељских објеката", навео је.

Очекује и да ће бити отказа.  

"Очекиван је пад од три одсто, наша влада је оптимситичнија, покушавали су мерама да имитирају тражњу, све мере су скрпиле друштвени мир, отпуштања су била, али не велика, видећемо како ће то да изгледа".

Космет није Вучићева дедовина да овако тргује с њом! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА