Најновије

СЛОВАЦИ УСТАЛИ ПРОТИВ МЕРА: Скидају маске - Корона је изговор за репресију над грађанима

На дан Уставности Словачке одржанe су демонстрације у Братислави и Кошицама против Владе Словачке коју су окупљени оптужили да делује против Устава

Протест у Словачкој (Фото: hlavnespravy.sk)

Пише: Рене Полух

Пре избијања пандемије короне у Словчкој су одржани парламентарни избори. Они су протекли у сенци убиства новинара за које је опозиција оптужила власт у Словачкој за шта није било доказа. Постоје мишљења да највећу корист од смрти младог новинара има данашњи премијер Словачке Игор Матович. Он је победио на “крилима” оптужби тадашње власти за смрт тог младог човека.

У првих пар месеци Матович није испунио ни једно обећање а Словачка се додатно задужила, а власт дубље утонула у крминал.

На срећу Владе, дан после избора, 1. марта, у Словачкој почињу КОВИД ограничења и максимално малтретирање народа уз помоћ полиције и војске. Као да друге проблеме непостоје, Словачки премијер уводи сваки дан нове и нове мере и наређења преко свог Фејсбук профила тако што ни сами полицајци нису знали да ли премијер можда није дао неки нови статус и цела ситуација се мењала из сата на сат. Због казни које су минимално биле 1650 евра, није било ни могуће одржати демонстрације против Владе.

Много радника из Србије, који су били позитивни на КОВИД, су били одведени у државни карантин и ако су њихови тести негативни и ту су држани неколико месеци без могућности да виде своје породице, чувани наоружанима војницима, неки од њих чак и 3 месеца иако су њима тестови сваке 2 седмице били негативни.

Премијер Словачке је међувремену називао непослушне грађане “псима” и “дебилима”. На основу његових псовки је изашла и књига са причама људи који нису могли да се врате кући чекајући на граници Словачке све док нису почели блокирати све камионе – књига се по цитату премијера зове “пси који лају иза ограде”.  Он јавно признао да је његова диплома фалсификат, његова кућа нелегална и да жели бити слуга америци у рату против Русије - а по извештају ЕУ 78 процената Словака подржава Русију. 

Задња кап за Словачки народ су нове мере које стижу после лета и то су маске за децу у школи без обзира да ли је дете астматичар или има других здравствених проблема. Ако дете недоиђе у школу – казна, ако дође без маске –казна. Полиција са војском упада у аутобусе, возове, градски превоз да контролишу маске, у продавницама полиција и наоружани војници контролишу маске, на путевима контрола аутомобила да ли возач има маску.

Ово  су речи које се могли чути на демострација у главном граду Словачке Братислави и Кошицама, але не само оне.

Celý príhovor Milana Mazureka v Bratislave👍🇸🇰🇸🇰🇸🇰

Posted by Daniel Krištof on Уторак, 01. септембар 2020.

На демострацијама је говор одржао и Тибор Ростас, о његовој подршци српским демонстрантима већ смо писали на Правди. Он је у своме говору помињао репресију у свима словенскима државама и то је био један од главних слогана демонстрација на којима се окупило неколико хиљада и то ”Без маске – Слобода и славенство”.

Говорници су критиковали Владу због политике према Лукашенку и оптужби да користи полицију и војску против народа док влада Словачке ради исто то што Лукашенко!

Скуп “Слобода и славенство” је доведла на једну бину комунисте и националисте , левицу и десницу, који су се сложили да не желе маске нити вакцине нити друге мере за Словачки народ.

Говорници су поручили да у Словчкој није ни епидимија нити пандемија или ванредно стање. Они су указали да је у Словачкој до сада оболело 3000а умрло 30 (свих 30 је имало и других здравствених проблема) и да то не може бити изговор Влади да крши Устав и врши репресију много гору од онога што се дешава у Белорусији.

Шест могућих сценарија која Мило може да уради, нека су крвава, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА