Најновије

Србија има пет спремних поглавља за преговоре о приступању ЕУ: Због чега нису отворена

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да Србија има пет спремних поглавља за преговоре о приступању Европској унији, али да се она не отварају због проблема у ЕУ. Истакла је и да Србија води преговоре по најтежим критеријумима.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић (Фото: mei.gov.rs)

Јадранка Јоксимовић је за РТС рекла да процес европских интеграција није једнодимензионалан и да га је тешко посматрати само са становиштва онога шта је Србија радила, већ и од онога шта се дешава са политиком проширења, али и са самом Европском унијом.

- Ја врло често чујем критике од оних који су дуго заговарали процес евроинтеграција, али ја нисам купац за такве приче из разлога што знам каква је била и где је била стартна позиција Србије када смо кренули у преговоре 2014. године - рекла је Јадранка Јоксимовић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Додала је да земља која приступа Европској унији не треба да испуњава само политичке, већ и економске критеријуме, а да је Србија на почетку преговора имала "економске развалине".

Министарка је навела да до 2014. године није започето решавање "косовског проблема", што је, како је навела, увек било политички захтев за Србију, али и да дотад нису отпочеле реформе правосуђа и борба против корупције.

Отворено 18 поглавља, привремено затворена два
Србија је досад отворила 18 поглавља, а привремено затворила два. Јоксимовићева је навела да сматра да је учинак требало да буде већи, али да је на учинак утицало и оно што се дешавало у Европској унији – миграције, економски проблеми, замор од проширења.

Један од разлога је, како је навела Јоксимовићева, чињеница да бројне државе које су у међувремену ушле у ЕУ нису у потпуности задовољавале критеријуме.

- Неке од њих које су постале чланице ЕУ у последњих десетак година, када су околности за проширење биле много повољније и када је ЕУ имала апетит за проширење, нису биле у овој напредној фази у којој је Србија отворила више од половине преговарачких поглавља, али да је данас чланица не би била ни најсиромашнија, нити бисмо имали највеће проблеме који се тичу политичких критеријума и владавине права -казала је Јадранка Јоксимовић.

Министарка за европске интеграције навела је да су спремне преговарачке позиције за отварање пет поглавља и да у јуну нисмо отворили ниједно поглавље.

У питању су, како је истакла Јоксимовићева, поглавља која се тичу слободе кретања радника, права пословног настањивања и пружања услуга, транспорта, трансевропских мрежа и климатских промена и заштите животне средине.

- Ми смо све урадили у процедуралном смислу и припремили поглавља за отварање - казала је министарка и истакла да Србија преговара по најтежој методологији.

"Србија преговара по најтежим критеријумима"
Упркос томе што се Србија определила за нову методологију преговарачког процеса, Јоксимовићева је рекла да ће се нова поглавља, уколико буду отворена, вршити по старој методологији, пошто су детаљи нове и даље непознати.

- Србија преговара по најтежим критеријумима, по којима ниједна земља није преговарала и ми се због тога никад нисмо бунили. Нисмо тражили пречице и нисмо ламентирали над пропуштеним - казала је Јоксимовићева.

Разлог за то је, наводи, нови приступ Европске уније према којем нема отварања нових поглавља за која сте спремни ако нема напретка у владавини права и у случају Србије, дијалога Београда и Приштине.

- Наш циљ је да Србија буде респектабилан партнер Европској унији од првог тренутка када постанемо чланица. Ми смо већ сада као земља која приступа респектабилан партнер и показали смо да смо чак и у политичким критеријумима доста урадили - навела је Јадранка Јоксимовић.

Када је реч о економско-инвестиционом плану за Западни Балкан који је најављен на самиту ЕУ - Западни Балкан у мају, Јоксимовићева је навела да је циљ тог плана боље повезивање региона у саобраћајном, енергетском и дигиталном смислу, заштита животне средине и побољшавање конкурентности региона.

Како је истакла, очекује да ће бити доступно неколико милијарди евра за цео регион. Додала је да је важно да грађани знају да Србија има спремне пројекте за економски план Европске уније.

Ђукановићева крими организација спрема оружане сукобе, више о томе ОВДЕ!

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА