Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ МОРА БИТИ СПРЕМАНА ДА ОДГОВОРИ НА СВЕ ИЗАЗОВЕ: Модернизација овог наоружања ће бити један од приоритета!

Копнена војска је најбројнији и најопремљенији вид Војске Србије. Њена организација, састав, оружје и опрема прилагођени су додељеним мисијама и задацима Војске Србије, пре свега за дејства на копну. Као таква, Копнена војска мора бити спремна и припремљена да одговори на све изазове, за шта је потребна обука кадра и модернизација средстава, наводи се у саопштењу Министарства одбране Републике Србије.

Тенк М-84 (Фото: mod.gov.rs)

С тим у вези, 2020. је година у којој се највише улаже у модернизацију и ремонт средстава тог вида, што је довело да Војска Србије постане регионална тенковска сила. На основу иницијативе председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, током модернизације користе се домаћи потенцијали, “наша памет”, “наше знање” и наша ратна и борбена искуства. У оквиру модернизације Копнене војске посебна пажња посвећена је тенку М-84, средству које је најмасовније у употреби у јединицама Војске Србије.

Анализом стања и тенденција развоја нових и модернизација постојећих тенкова у савременим армијама света и усклађивањем с потребама оклопних јединица Војске Србије, могућностима домаћих производних и истраживачких капацитета, долази се до идејног решења модернизације тенка М-84(А). Технички ремонтни завод Чачак је носилац модернизације тенка М-84 и кроз тај задатак осавремењује своје капацитете и опрему и помаже Војнотехничком институту у реализацији пројекта.
 
Имајући у виду потенцијале платформе тенка М-84, Војска Србије реализује модернизацију у две фазе – у првој модернизује девет подсистема, а у другој фази још 12, чиме се практично сви витални подсистеми осавремењују новим технологијама. Модернизација се базира на развоју и интеграцији компонената у домаћим капацитетима, уз увоз компонената које се не могу реализовати код нас и њиховој интеграцији у домаћим капацитетима.
 
Модернизација тенка у првој фази подразумева уградњу даљински управљање борбене станице с митраљезом 12,7 мм, интеграцију савременијег и прецизнијег метеосензора, унапређење комуникације и командовања новим средствима, унапређење визуелизације командира и возача, затим повећање заштите уградњом експлозивног реактивног оклопа нове генерације и продужених противкумулативних штитника и кавез-оклопа, повећање вероватноће преживљавања уградњом система за заштиту од експлозије горива и пожара и уградња уређаја за спречавање неправилног старта мотора и компонената које повећавају поузданост старта погонског агрегата.
 
Друга фаза модернизације обухвата модернизацију нишанске справе нишанџије, уградњу стабилисане даљински управљање борбене станице с митраљезом 12,7 мм, увођење муниције топа веће ефикасности на циљу, уградња модернизоване справе командира и уређење места командира, као и унапређење покретљивости тенка изменом подсистема погонског агрегата и ходног система тенка и повећање активне заштите уградњом система сензора и аутоматизацијом бацача димних кутија бољих заштитних карактеристика.
 
Овим се значајно унапређује ситуациона свесност свих чланова посаде, посебно командира, његовим системом за осматрање 360 степени око возила и даљински управљаном борбеном станицом која има посебан систем управљања ватром, термовизијску камеру и омогућава командиру успешно дејство и у специфичним ситуацијама, заседама, насељеном месту и слично.

Приликом дефинисања идејног решења тежило се системском решењу с применом што већег учешћа склопова и делова који се налазе у средствима усвојеним у наоружању и војној опреми или су у фази верификационих испитивања и усвајања, са што мањим дорадама на средству и што већој компатибилности и заменљивости делова, прихватљивој цени, минималним инвестицијама и максималној погодности за одржавање.
 
Тенкови М-84 нулте серије израђени су 1984. године. На тенковима произведеним од 1988. до 1991. године уграђени су јачи мотори и примењена су побољшања оклопне заштите преузета са тенка Т-72М1. С обзором на то да од 1991. године ништа није рађено по питању модернизације тенка М-84, ово је велики успех и огроман искорак у опремању оклопних јединица и Копнене војске у целини.
 
Осим тога, материјални статус и стандард припадника Војске Србије у знатној мери је побољшан и због тога је морал њених припадника на изузетно високом нивоу. Томе у прилог говори да тенкисти Војске Србије и ове године учествују на „Међународним војним играма 2020“ у Руској Федерацији у дисциплини „Тенковски биатлон“, где из године у годину остварују запажене резултате.

О ПВО систему који проналази 300 непријатељских мета одједном, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА