Најновије

ХАОС У ПРЕДСЕДНИШТВУ БИХ: Црногорско питање распалило сукоб Бања Луке и Сарајева

Хрватски члан Председништва наставља са запаљивим изјавама у којима распирује антисрпско расположење у региону.

Председништво БиХ (Фото: Председништво БиХ)

Црногорски избори и исход гласања житеља те земље послужили су као нови повод тројици чланова Председништва БиХ да манифестују потпуни раскорак у земљи и у вези с овим питањем.

На речи које су у телефонском разговору разменили бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић и црногорски председник Мило Ђукановић реаговао је Милорад Додик, члан из РС, који је колегу из трочланог тела опоменуо да не треба да се меша у суверена питања суседне земље.

Сем Џаферовића, који је од председника Црне Горе, између осталог, тражио додатну заштиту Бошњака, минулих дана поруке подршке Ђукановићу – уз распиривање антисрпског сентимента – свакодневне долазе и од Жељка Комшића, који резултате црногорских избора чита као „оживљавање великосрпског пројекта, којим се”, како раскринкава план хрватски члан Председништва, „настоје повезати Београд, Бањалука и Подгорица”.

Но, Комшић је сигуран да ће, „без обзира на то, Подгорица остати црногорска, а Бањалука босанска”.

Додиков саветник Радован Ковачевић каже да Комшићеве изјаве „немају апсолутно никакву тежину, јер је у питању човек који не припада ничему и не представља никога”.

Додиков саветник је као крајње срамно описао то што „Комшић одваја црногорски народ, од, како он то каже, нове власти, односно од победника избора”.

Претходно је Шефик Џаферовић, наиме, рекао да „трасирани пут Црне Горе под вођством председника Ђукановића нема алтернативу”, те изнео наводе око којих годинама нема консензуса у БиХ – да се „будућност земаља у нашем окружењу налази у евроатлантским интеграцијама” и складним међуетничким односима унутар свих држава региона, саопштено је из његовог кабинета.

Додик, пак, напомиње да то нису ставови Председништва БиХ.

„Свако добронамеран жели да се у Црној Гори, као и у целом региону, одрже мир и сарадња међу народима и државама и на тај део разговора немам ниједну примедбу. Међутим, неприкладним сматрам реакцију политичко-верске елите Бошњака у Сарајеву на немиле сцене у Пљевљима о којима је полиција Црне Горе до сада морала да каже и своју реч, јер свако ћутање надлежних у таквим ситуацијама буди сумњу и у сам догађај и у актере”, закључио је Додик.

Наиме, први човек Исламске заједнице БиХ Хусеин Кавазовић писао је амбасадорима страних земаља, које је обавестио да се „исте идеологије које су биле основа ранијим злочинима поново враћају у јавни и политички простор”, па је затражио заједничку реакцију.

На активности Кавазовића реаговао је и епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, апелујући у писму упућеном поглавару муслимана из БиХ да локалним исламским лидерима у Црној Гори препусти да кажу своју реч „пошто је његова, желим да верујем, производ незнања и неинформисаности, а не жеље за изазивањем подела”.

Наиме, догађаје у Пљевљима опозиција у Црној Гори приписује и даље владајућем ДПС-у, а лидери победничких странака, као и представници СПЦ, осудили су нападе на верске објекте у том граду, описавши их као намерну провокацију режима.

Какво суђење је обећано Милу Ђукановићу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА