Најновије

ИМАМО ЛИ ТОЛИКО ЗАМРЗИВАЧА ЗА МИНУС 80? Стиже још 280.000 Фајзер вакцина, стижу и руске, али Ђерлек нема појма колико

Државни секретар Мирсад Ђерлек рекао је да је план да се вакцинише око 8.500 здравствених радника и 2.500 људи у геронтолошким центрима. Истакао је да ће током јануара у Србију стићи 80.000 доза "Фајзерове" вакцине, а током фебруара још 200.000 и да се очекују и велике количине вакцина из Русије и Кине. Како је најавио, вакцинација ће се обаваљати на више од 110 пунктова.

Мирсад Ђерлек (фото: Јутјуб принтскрин)

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је да је министар здравља Златибор Лончар данас сазвао састанак са члановима Националног координационог тима за имунизацију и да је направљен детаљан план вакцинације за ову недељу.

- Ми планирамо до недеље да вакцинишемо 2.500 људи у геронтолошким центрима и око 8.500 здравствених радника по оним приоритетима о којим смо причали. Кренућемо од јединица интензивне неге, пријемно-тријажних амбуланти, ковид болница - навео је Ђерлек гостујући у Дневнику РТС-а.

Ђерлек, који је и председник Националног координационог тима за имунизацију, рекао је да ће Министарство здравља учинити све да се имунизација изврши на најбољи и најквалитетнији начин.

- Оно што нас радује у овом тренутку јесте велики одзив и интересовање за вакцинацију и то је висока свест коју људи показују и схватили смо, коначно, да једино на овај начин можемо доћи до колективног имунитета и окончати ову тешку борбу коју водимо већ годину дана - истакао је Ђерлек.

Нагласио је да ће се вакцинација од сутра (5. јануара) обављати на више од 30 локација широм Србије, укључујући све клиничке центре, опште болнице и да ће на тим местима бити преко 110 вакциналних пунктова.

Како је навео, данас је стигло 19.500 доза "Фајзерове" вакцине, а да је раније стигло 2.400 доза руске вакцине "спутњик".

- Све ће то бити утрошено до недеље, јер очекујемо следећег понедељка нови контингент "Фајзерове" вакцине, тако да у овом месецу треба да добијемо око 80.000 "Фајзерових" вакцина. Добићемо до краја месеца и велике количине вакцине 'спутњик' и кинеске вакцине - казао је Ђерлек.

Додао је да ће у фебруару стићи још 200.000 доза "Фајзерове" вакцине и да ће се учинити све да се појача темпо вакцинације из недеље у недељу како би се што више људи вакцинисало.

Ђерлек је навео да је од почетка имунизације 24. децембра вакцину примило око 1.300 корисника геронтолошких центара и да су само код једне особе примећена нежељена дејства.

- Остали нису. То су све на неком нивоу црвенила на месту убода, благи болови и то је изузетно битно да, АЛИМС (Агенција за лекове), оно што је и обећао и што су рекли, изузетно је важно да су обе вакцине безбедне - рекао је Ђерлек.

Истакао је да су вакцине бесплатне и да је држава све учинила да набави велике количине вакцина.

Када ће корона престати у Србији, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА