Најновије

"НЕКА ЧУДНА ЕНЕРГИЈА СТРУЈАЛА ЈЕ ХОДНИЦИМА!": Исповест доктора који је до последњег дана био уз двојицу омиљених српских патријарха!

Др Иво Удовичић, командант Војне болнице на Карабурми: У људској природи је да се грчевито бори за живот кад дође до краја, код њих двојице тога није било.

Сахрана Патријарха Иринеја. (Фото: СПЦ)

Ни у једном гесту патријарха Иринеја, ни у једном његовом поступку није се осећало да је био уплашен, да се боји за свој живот. Тај ниво духовности видео сам само још једном пре тога, када сам лечио патријарха Павла на ВМА...

Командант привремене КОВИД Војне болнице на Карабурми пуковник др Иво Удовичић био је уз патријарха Иринеја током последњих дана његовог овоземаљског живота. Уз болесничку постељу био је и у тренутку када је поглавар СПЦ преминуо, 20. новембра у 7.07 ујутру, од последица короне.

Иринеј нам је стално понављао: "Децо моја, шта ћете овде, идите лечите друге"

- Он се потпуно препустио божјој вољи. Од првог дана када је стигао у болницу па до последњег тренутка нису га напуштали благост и невероватан унутрашњи мир. Патријарх је код нас дошао у доброј физичкој форми упркос својим позним годинама. Тих првих дана није се дало наслутити како ће се све заврши иако смо сви били свесни његових пропратних болести. Тачно је знао све фазе лечења, па нисмо ни покушавали да кријемо било шта од њега. Имао је огромно поверење у нас и лекарски тим који га је лечио - описује он.

Нека чудна енергија струјала је ходницима

Током боравка патријарха Иринеја у Војној болници на Карабурми запослени, као и други пацијенти, знали су да је он с њима у болници.

- Једног дана, док је још био у добром стању, колеге из болнице су ме упитале да ли могу да уђу код патријарха по благослов. Прво сам питао његове секретаре који су били уз њега да ли смем уопште да га питам тако нешто. Када су ми дозволили, питао сам и патријарха Иринеја. Он се насмешио и одговорио: "Наравно, биће ми задовољство". Током његовог боравка осећала се нека чудна енергија која је струјала болничким ходницима, коју је осећао сваки лекар и сваки пацијент - каже др Удовичић.

Сам се окретао

Истиче да је био изненађен колико је Иринеј био физички јак и виталан за своје године.

- Кад неког ко има 91 годину окрећете и намештате у кревету, обично му је потребна велика помоћ, али не и патријарху Иринеју. Он се сам намештао у кревету и спретно се окретао на бок или онако како смо од њега тражили. Све време је јео, пио, помало шетао по соби, причао са нама и био сам убеђен да ће успети да се избори с болешћу - каже он.

Патријарх Иринеј је имао здравствене проблеме и пре короне, мучио га је кашаљ, а вирус је погоршао његово стање.

- Компликације су почеле неки 10-12. дан. Прво смо успели да санирамо почетак пнеумоније, па попуштање срчаног мишића. Корона је из дана у дан слабила његов организам.

Описујући те дане, наш др Удовичић истиче да се сећа невероватне мирноће у Иринејевом гласу и чинило се као да патријарх њих теши иако је он лежао у болесничкој постељи.

- Имао је неко блаженство, миран говор и неки поглед који те охрабри, смири и ублажи. Као да је више он бринуо за нас и стално је говорио: "Децо моја, шта ћете ви овде, видите колико вас има, а ја сам сам. Знам да вам је болница пуна тешких пацијената, идите лечите друге болеснике, биће мени добро, немојте да се бринете".

Мене је звао Команданте, свако вече је гледао Дневник

Како каже др Удовичић, приликом сваког уласка у патријархову собу осећао је мир, проблеми су нестајали као руком однесени:

- Звао ме је Команданте и волео да прича са мом. Често је помињао Призрен, који му је посебно био прирастао срцу. Бринуо је за српски народ на Косову и Метохији, присећао се војног рока, који је служио у Мостару и Требињу. Волео је да буде информисан и сваке вечери је гледао Дневник. Ми му наместимо све у другој просторији, прикључимо га на кисеоник и он гледа Дневник.

Тим који је лечио патријарха

- лекарски тим из Војне болнице на Карабурми

- лекари из Русије

- начелник Инфективне клинике Горан Стевановић

- тим кардиолога са ВМА

- инфектолог др Весна Туркулов

- екипа из Клиничког центра у Новом Саду

Дрвена фигура

Осим уз Иринеја, као војни лекар, др Удовичић је био и уз патријарха Павла на ВМА. Дрвена фигура са његовим ликом данас стоји на столу у канцеларији Војне болнице на Карабурми.

- Имао сам част да сам лечио патријарха Павла. Иако физички исцрпљен од болести, умно и духовно је био бистар. Патријарх Павле је био изузетно блага особа и мио човек, уз ког осећате блаженство и мир. У људској природи је да се грчевито бори за живот кад дође до краја, али не и он. Тај спокој и прихватање божје воље коју сам доживео уз патријарха Павла и Иринеја нигде другде нисам видео - закључује др Удовичић.

Трамп оптужен за убиство са предумишљајем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА