Најновије

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ НА ЦЕТИЊУ: Он је једини краљ који је тамо рођен

НВО ИН4С упутио је јуче Иницијативу Престоници, локалној управи цетињске општине за подизање споменика краљу Александру Карађорђевићу, као једином краљу рођеном у Престоници.

Краљ Александар Карађоревић (Фото: Јутјуб)

Јуче, на годишњицу убиства витешког краља Александра, упутили смо Иницијативу Престоници, уз следеће образложење:

Како се у складу са чланом 1 Закона о спомен обележјима трајно обележавају значајни догађаји и чувају успомене на истакнуте личности сматрамо прикладним да на дан смрти краља Александра Карађорђевића упутимо иницијативу СО Цетиње да се истом, као једином краљу који је рођен на Цетињу у његовом родном граду подигне споменик. Како се у складу са чланом 4 Закона о спомен обележјима рођење једног краља може сматрати догађајем од изузетног значаја за Црну Гору, и како је испуњен временски услов који Закон предвиђа сматрамо да не постоји разлог да се ова наша иницијатива не усвоји те очекујемо да добије подршку у СО Цетиње.

Краљ Александар Карађоревић рођен је 17. децембра 1888. године на Цетињу, као четврто дете кнеза Петра Карађорђевића, будућег краља Србије и Краљевине СХС, и Зорке Петровић Његош, кћерке црногорског књаза Николе.

Посебно истичемо чињеницу, да је краљ Александар једини краљ који је рођен на Цетињу, а његова родна кућа налази се на Дворском тргу на Цетињу, као и чињеницу, да је споменик витешком краљу већ красио Цетиње.

Кућа књегиње Зорке и кнеза Петра Карађорђевића на Дворском тргу, у којој је једно време било и посланство краљевине Србије (1914-1916.г), је подигнута управо на месту где се некада налазила кућа њеног деде по мајци војводе Пера. У њој је рођен и подигнут унук краља Николе и праунук војводе Петра Вукотића краљ Александар Карађорђевић, који је једини владар рођен на Цетињу, као и остала деца књегиње Зорке и кнеза Петра Карађорђевића. Познато је да су сви владари из династије Петровић Његош рођени на Његушима.

Наиме, после убиства краља Југославије Александра Карађорђевића, 9. октобра 1934. у Марсељу, у непосредној близини родне куће на Цетињу био је подигнут 1937. године споменик краљу Александру, рад вајара Ивана Мештровића.

Споменик су за време окупације Црне Горе 1941. г. срушили италијански фашисти

Према речима, Јована Маркуша, бившег градоначелника Цетиња и публицисте, велики мермерни постамент остао је дуго година послије Другог светског рата на платоу, негде до краја шездесетих година, када је растављен и смештен у двориште Манастирског конака (,,Биљарде“).

Дакле, у историјском, културолошком, али и туристичком контексту, споменик једном од највећих Цетињана, краљу Србије и СХС, у његовом родном месту, био би прави потез цетињске локалне управе.

Нове детаље о афери која тресе Црну Гору прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА