Најновије

Ердоган тестира Путиново стрпљење у Сирији

У суботу, 16. октобра, нападнут је турски војни конвој у сиријском Идлибу. Два војника су погинула, а пет их је рањено, док су оклопна возила Кирпи II уништена.

Ердоган и Путин (Фото: kremlin.ru)

Како се сазнаје, напад на турске војнике од стране АТГМ-а пажљиво је припремљен и испоручен из претходно припремљеног склоништа.

Како наводи портал Ал-Монитор, Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска одлучна у намери да уклони претње које постоје у овом региону и да поступи оштрије.

Турски председник спреман је да покрене нову војну офанзиву на подручје Сирије под контролом Курда. Ердоган такође намерава да пошаље сигнале Џозефу Бајдену и Владимиру Путину – да је решавање сиријске кризе могуће само под турским условима.

Таквим изјавама Ердоган заправо тестира границе Путиновог стрпљења у Сирији. Према наводима Ал-Монитора, са становишта Башара ел-Асада, контрола над Тел Рифатом и вероватно чак над Манбиџом од стране сиријских оружаних група које подржава Турска била би нежељени подстрек за опозицију и нова претња стабилности сиријског председника.

Стога Путин, као главни присталица Асада, више воли да обузда турске амбиције. Сједињене Државе такође желе да избегну да Турска преузиме области које контролишу њени курдски партнери.

Истовремено, Ердоган и Путин могу пристати на неке уступке како у Идлибу, тако и у Тел Рифату.

Дакле, према речима стручњака портала Ал-Монитора, Турска може добити зелено светло за ограничену операцију у Тел Рифату у замену за њено повлачење са аутопута М-4 у Идлибу.

С обзиром на важност ове области за Дамаск и његове савезнике, свако повлачење одатле захтеваће озбиљне Ердоганове кораке који ће значајно променити ситуацију на терену.

Украјина напала Русе! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА