Најновије

РАДОВАНОВИЋ: Кретање епидемије зависи од Кризног штаба

Члан Савета удружења Уједињени против ковида Зоран Радовановић изјавио је јуче да се епидемиолошка ситуација у Србији полако поправља, што се види из броја новооткривених случајева, али не и броја хоспитализованих и прикључених на респираторе, уз оцену да ће даље кретање трећег таласа епидемије зависити од наредних мера Кризог штаба.

Зоран Радовановић (Фото: Јутјуб)

Радовановић је у интервјуу за портал Бизлајф нагласио како је нарочито важно да се током предстојећих празника грађани уздрже од прославе ван породичног окружења, с обзиром на то да је здравствени систем на самој граници колапса.

Он је рекао да мере "донете после много оклевања" почињу да дају резултате и до додао да трећи талас "ни издалека не би узео овако велике размере" да се реаговало брже и енергичније.

И привреда би боље прошла да се мислило унапред, рекао је Радовановић и нагласио какао је сада важно не дође до превеликог опуштања.

- У реду је дозволити дешавања из области културе, али према осталим захтевима треба остати тврд - рекао је Радовановић.

Здравствени радници из "црвених зона су на ивици снага", оценио је Радовановић и подсетио да су они молили су да се предузимају енергичне мере, јер их је ковид-19 "проредио и постављали су питање ко ће лечити болеснике".

Радовановић је рекао да је сарадња са надлежнима била "мање успешна" и да су они углавном су прихватили наш захтев "да не шиканирају" потписнике јулског апела удружења Уједињени против ковида, али да су надлежни оклевали да одмах прихвате предложене мере.

Здравствени систем је "на самој граници колапса", оценио је Радовановић и додао да се систем одржава "једино захваљујући огромном пожртвовању" лекара и медицинских сестара.

- Ако болеснике не можете да лечите у месту боравка, већ их транспортујете стотинама километара далеко, ако их са обостраном упалом плућа држите много сати у ходнику док се не испразни неки кревет, ако оне са мање израженом упалом плућа враћате кући, ако су пред ковид амбулантама вишечасовни редови, уз претрпаност која омогућава расејавање заразе и ако сте до крајности смањили могућност да збрињавате оболеле од других болести и стања – јасно је да то није нормална ситуација - нагласио је Радовановић.

Он је рекао како остаје при свом летошњем предвиђању да ће до пролећа "стотинак или пар стотина хиљада људи са приоритетне листе вероватно бити заштићен вакцином", а да остали не треба да очекују вакцинацију пре краја лета.

Говорећи о колективном имунитету, Радовановић је рекао да се "помиње да је у контакт са новим вирусом корона дошло 20 одсто популације, што би значило да је, бар привремено, отпорно око 1.400.000 грађана".

До сада је заражених становника Србије, по свој прилици више, али не толико да број званично регистрованих болесника треба множити са 10 или 20, како сугеришу неки чланови Кризног штаба, закључио је Радовановић.

Шта Несторовић каже о вакцинама прочитајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет, Бизлајф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА