Најновије

(ВИДЕО) Реновирао кућу, па иза срушеног зида наишао на...

Када је 1963. године један Турчин у Кападокији кренуо да реновира кућу открио је нешто невероватно! Становник данашњег Деринкујуа срушио је зид у подруму своје куће и открио да се иза њега налази тунел, па још једна просторија, па још једна, па још једна… Тако је, чистом случајношћу откривен највећи подземни град у Турској, који је укопан 85 метара површине земље. За овај необичан подземни град се са правом може рећи да је инжењерско ремек дело и велико археолошко откриће.
Цртеж подземних тунела који су формирали читав мали град, скриншот

Цртеж подземних тунела који су формирали читав мали град, скриншот

Кроз њега тече питка вода, има низ вентилационих система, појединачних станова, продавнице, бунаре, собе где се чувало оружје, па чак и гробље. У граду је пронађена чак и школа, као и посебне одаје у којима су се држале животиње. До сад су откривена 52 отвора за вентилацију, а такође је откивено да нису сви извори воде били повезани са површином, вероватно због страха да би освајачи могли да затрују воду. Претпоставља се да је овај подземни град који је могао да прими и до 50.000 људи настао у седмом или осмом веку пре нове ере.
Не пропустите:(ФОТО) Годинама је мислио да му чарапе гута веш машина, нећете веровати где их је пронашао!
Током успона Персијског царства град је био коришћен као насеље за избеглице, касније као склониште од инвазија Римљана и Арапа. Подземни град иначе је својим становницима пружао одличну заштиту од паклених врућина лети, док је зими био склониште од хладноће. Овај импресивни град није једино невјероватно археолошко откриће у Турској. У његовој близини је откривено скоро 200 других подземних градова од којих најмање 40 имају три нивоа под земљом. Укупно, сви ови градови су могли да приме око 100.000 људи. Извор: Бошњак-кс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА