Најновије

Донета је одлука - протести се настављају: Вучић ће од сада да извршава наше захтеве!

Александар Вучић није у позицији више да испуњава захтеве, већ да извршава захтеве, јер од сад па на даље то ће бити његова позиција. Онај ко у суботу слави, желим му да се лепо проведе. Ми немамо времена за славље, посао нисмо обавили - каже Александар Јовановић Ћута, еколошки активиста из покрета "Одбранимо реке Старе планине“, у интервјуу за портал Директно.

Александар Вучић/Протест (Фото: Јутјуб/Правда)

Синоћ је донета одлука да се протести настављају, иако је Александар Вучић повукао Закон о експропријацији и иде на измене Закона о референдуму? 

- Ми смо 11. септембра на протесту у Београду, јасно рекли да је наш основни захтев и циљ протеривање Рио Тинта из Србије. То је један од основних захтева који је испостављен Влади Републике Србије и предочен целој јавности. Дакле, ми посао нисмо обавили и нећемо престати са протестима и блокадама све док не испунимо тај наш основни циљ. Рио Тинто мора из Србије и сви литијумнски предатори који су се заболи по Србији. А то се решава законом о забрани експлоатације литијума на територији читаве земље. То је оно што смо предложили, за шта су нас оптужили за разводњавање протеста. Није прошло 24 сата и тај захтев је већ дошао на дневни ред, јер то је основни наш захтев. Ово јесте велика победа, али ми се видимо у суботу у 13 сати испред Сава центра и широм Србије у наставку блокада.

Какве поуке можемо извући из досадашњих протеста и борбе за здраву животну средину? Да ли Вучић реагује само када је притиснут захтевима мноштва са улице?

- Пет година, моји људи и покрет којем припадам "Одбранимо реке Старе планине" се ломатамо по Старој планини бранећи воду. Од барикада, крвавих глава, правне борбе, протеста, тргова, привођења, претњи... То се дешавало, то сви знају, да би након четири године град Пирот и формално донео одлуку о забрани градње МХЕ. Ми смо показали да је могуће одбранити свој простор. Нама ово није ништа ново, то је једини начин на који може да се бори, под условом да то радимо сви заједно. Ово није борба једног или двојице или једног покрета, ово може да успе само ако то радимо заједно. Дакле, то где смо пошли, да Србија буде здрава и чиста, можемо да урадимо само ако смо заједно. Свако ко инсистира на било каквим поделама, нека добро размисли шта ради. Што се нас тиче, ми настављамо даље са борбом. Наш посао није доведен до краја. Онај ко жели да слави нека се лепо проведе на тој журци, ми смо у суботу код Сава центра и на ауто-путу.

Каква ће бити даља ситуација са Рио Тинтом? Да ли ће Вучић смети да се повуче из договорених споразума са овом компанијом?

- Александар Вучић и сви они пре њега, све уговоре и споразуме, све што је потписано, на увид народу на сто. То је, такође, захтев од 11. септембра. Све на увид народу и да се све раскида. Док се то не деси, протести, ништа друго. Као што сам рекао, Вучић није у позицији да испуњава, него да извршава. Све што су се договорили, нека виде ко ту коме шта дође, народ ништа нисте ни питали. Према томе, има само једна једина опција - Рио Тинто мора да лети из Србије. Има још гомила проблема у овој земљи, али све што се дешавало у последњих десет, петнаест, двадесет година, сво зло и бес који се накупио народу, се скупио у Горње Недељице у ту једну тачку и зове се Рио Тинто. Нису људи изашли само због закона о експропријацији и референдуму. Народ је бесан због хиљаду ствари. На следећим изборима народ ће одлучивати између Рио Тинта и свега осталог. То је јасно као дан. До тад нема стајања.

Каква еколошка политика је потребна Србији?

- То што не ради Европа себи, неће моћи да ради ни нама. На крају крајева, ми ћемо се питати, јер ово је наша земља, наша вода, ваздух... Да се уразумимо, да не може да се деси да било ко са стране дође на изволте и да му дају сви, под некаквим тајним уговорима, да черупа како стигне. Ми морамо да уведемо воду у Устав, исто као што су урадили Словенци, који су на референдуму јасно рекли (90%) да вода није предмет трговине и да припада сваком грађанину подједнако. Наша вода није уставна категорија и да се све стави под заштиту, а да се планирање и развој усклађује искључиво са природом и људима који живе у тој природи. Ми мора да се пресаберемо и видимо шта желимо и да се понашамо као да Александра Вучића више нема на власти и да видимо какав је план. Очигледно је да се људи окупљају око екеолошких тема, око заштите животне средине, око ове борбе. О томе ће се одлучивати на наредним изборима и то ће бити главна тема. Онај ко је водио борбу за екологију, кога су људи препознали, тај има шансе да добије много на изборима, али самим тим носи огромну одговорност. Што се мене тиче, људи који су се окупили око "Одбранимо реке Старе планине", "Еколошког устанка", оно што зовемо струка (академици, професори, научни радници), њих ћемо питати како се све то решава.

Шта је суштина Вашег програма са којим ћете пред бираче?

- Суштина свега је да закони природе буду изнад свих закона. Сви инфраструктурни, енергетски пројекти, развојни, грађевински, све што се ради, гради, копа, буши, сече, мора да буде, пре свега, у складу са законима природе. Закон о заштити природе да буде изнад свих закона, а онда сви остали. Може енергетика, рударство, путарство, све то је у реду, али само под условом да нема касапљења, уништавања и тровања наше земље и нема протеривања људи. Нама су највеће благо људи, па тек онда природа и природне вредности. Наши људи који живе на простору попут Недељица, Јадра и Рађевине, су нешто што треба да чувамо као мало воде на длану. Нема много таквих простора, где су људи остали да живе и који нас хране. По троје деце имају просечно, пуне школе. Тај простор тамо, покрет "Еколошки устанак" заједно са "Акцијом", већ је покренуо један пројекат да се све то стави под заштиту, да то буде подручје које ће производити здраву храну. То су решења. И да видимо шта је то са чиме ова земља располаже кад је у питању енергетика. Тридесет година се ми млатимо са разноразним обновљивим изворима, а нестадоше нам реке, затровасмо се од шест нових термоелектрана по новом Просторном плану Републике Србије. То што имамо да користимо на начин да не морамо да се трујемо - закључио је Александар Јовановић Ћута у нинтервјуу за Директно.

Извор: Дирекнто

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА