Најновије

ИЗРАЕЛСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ДОШЛИ ДО ВРУЋИХ ИНФОРМАЦИЈА: Иран ће извршити нападе на западне циљеве, откривено и како

Израелска обавештајна служба очекује да ће Иран покушати да покаже своју снагу док настоји да се врати нуклеарном споразуму потписаном 2015. године, користећи своје "опуномоћенике" на Блиском истоку за подстицање немира.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Обавештајни подаци откривени су у извештају чији су делови подељени новинарима у Тел Авиву, у којим је речено да ће "архинепријатељ Техеран" покушати да покаже свој утицај против Вашингтона, можда коришћењем савезничких група за спровођење напада на "западне циљеве".

Према израелској процени, Иран ће тежити јачању своје преговарачке позиције стварањем нестабилности на Блиском истоку путем својих савезника и посредничких група, наводи АФП.

-Претња савезника у Ираку и Јемену јефтино је, ефикасно и непобитно решење за Иран да започне нападе без ризика од рата - рекао је високи израелски војни командант који је затражио да остане анониман.

- У наредној години Иран би могао да започне терористичке нападе на западне циљеве широм света, "настављајући да води притом лицемерну политику".

Према израелским проценама, Иран такође жели да покаже своју снагу након два запажена застоја прошле године: генерал Касем Сулејмани убијен је у америчком ваздушном удару у близини Багдада, а велики нуклеарни научник Мохсен Фахризаде је убијен у близини Техерана.

Израел је доследно критиковао Заједнички свеобухватни план акције за 2015. годину (нуклеарни споразум) о којем су преговарале светске силе и Иран и који је наметнуо ограничења на нуклеарне амбиције Техерана у замену за економске подстицаје.

Бивши амерички председник Доналд Трамп повукао је САД из споразума 2018. године и спровео кампању "максималног притиска против Исламске Републике Иран, придобивши похвале израелског безбедносног естаблишмента".

Ове недеље администрација председника Џоа Бајдена потврдила је намеру да се поново придружи споразуму - али тек када Техеран прихвати услове преговора.

Шеф Калашњикова показао нову пумпарицу. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Sputnik Arabic

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА