Најновије

ИЛОН МАСК СПОНЗОРИШЕ ТАКМИЧЕЊЕ: За победника обезбеђено 50 милиона долара!

Такмичење "XPRIZE Carbon Removal" почиње на Дан планете Земље и трајаће четири године. У првој фази ће бити одабрано 15 тимова с најбољим решењима и следује им по милион долара. За најуспешнију демонстрацију у пуном обиму намењено је 50 милиона долара које је обећао Илон Маск.

Илон Маск. (Фото: Јутјуб)

Маск се није шалио када је твитовао да ће са укупно сто милиона долара наградити најбоље пројекте за прикупљање и складиштење угљен-диоксида. 

Експрајз (XPRIZE) је саопштио да је циљ такмичења, које заједно са својом фондацијом спонзорише Илон Маск, генерални директор Тесле, Спејс екс-а, Неуралинка и Боринг ко-а, да се подстакну ефикасна решења за достизање замишљене стопе уклањања угљеника од десет гигатона годишње до 2050. године и да им се помогне да увећају капацитет. 

Та непрофитна организација је најавила почетак конкурса за Дан планете Земље, 22. априла, и додала да ће победници бити изабрани четири године касније. После првих 18 месеци такмичења "XPRIZE Carbon Removal", биће одабрано 15 најуспешнијих тимова и сваки добија милион долара. Осим тога, студентским тимовима биће исплаћено 25 школарина од по 200.000 долара, преноси Balkan Green Energy News.

Одабрани тимови ће добити помоћ у прикупљању средстава 

Мајлстон авордс (Milestone Awards) је задужен да покрене прикупљање средстава за њихове оперативне буџете, да би могли да представе пројекат у пуном обиму. Главна награда је 50 милиона долара, а преостаје 20 односно 10 милиона за друго и треће место.

- Желимо да остваримо истински значајан утицај и смањење испуштеног угљеника, а не угљеничну неутралност. Крајњи циљ је извлачење угљеника које ће моћи да се прошири у опсегу и да се измери ‘трошковима по тони уз урачунавање свих фактора’, што укључује утицај на животну средину. Ово није такмичење у теорији; желимо тимове који ће изградити стварне системе који могу да остваре мерљиви утицај и да се увећају до нивоа од једне гигатоне. По било коју цену. Време је драгоцено - изјавио је Маск. 

Угљен-диоксид мора да се ускладишти на барем сто година 

Организатори су навели да предузетници, научници и инжењери треба да демонстрирају ригорозан, потврђен модел за повећање домета свог решења за склањање једне тоне угљен-диоксида на дан као и могућност да се на економичан начин прошири на ниво у гигатонама. Садња дрвећа није довољна да се покрије растућа количина угљеника, тако да је потребна радикална иновација да би се раст температуре са прединдустријских нивоа ограничио на највише 1,5 степен Целзијуса, или барем на два степена, нагласили су. 

- Очекујемо да видимо приступе међу којима су конструисање система за директно извлачење из ваздуха или минерализацију и убрзање елувијалног процеса те природна решења заснована на биљкама и дрвећу или решења усредсређена на океане - казала је генерална директорка Експрајза Анушех Ансари. 

Тимови могу да одаберу и пријаве природна решења, инжењеринг или хибридне варијанте. Међу критеријумима је и дужина периода током којег ће угљеник бити заробљен. Пожељно је да то буде најмање сто година. Угљен-диоксид мора да се директно извуче из атмосфере или мора и закључа на одржив начин и без последица по животну средину. 

Експрајз је напоменуо да је идеја за овакво такмичење покренута у октобру 2019. у оквиру његовог годишњег програма "Visioneering".

Ердоган бесан, оптужио Амере за озбиљан злочин! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Balkan Green Energy News

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS