Најновије

ДАН Д ЗА ЦРКВУ: Да ли ће се владике одупрети Вучићевој намери да преузме цркву?

Александар Вучић користећи притиске, уцене, медије и службе безбедности учинио је све да на трон Српске православне цркве доведе једног од своја четира кандидата за патријарха: Иринеја Буловића, Порфирија, владику Јована или Јефрема. Данас, 18. фебруара, је дан Д за цркву - самосталност или гвоздена чизма Вучићевог ауторитарног режима.

Да ли ће се владике одупрети Вучићевој намери да преузме цркву? (Фото: Јутјуб/ Правда)

Од упокојења патријарха Иринеја, наследник Слободана Милошевића, Мирјане Марковић и Војислава Шешеља - Александар Вучић, врши никад виђене притиске да на чело СПЦ доведе једног од своја четира кандидата: Иринеја Буловића, Порфирија, владику Јована или Јефрема.

Српска православна црква (СПЦ) је изложена незабележеном притиску од стране режима још од времена када је Александар Вучић пожелео да се окити орденом Светог Саве. Упокојени патријарх Иринеј уз свесрдну подршку Иринеја Буловића издејствовао је ту одлуку упркос противљењу великог броја владика али и свештенства и монаштва.

Након смрти патријарха Иринеја притисци су кулминирали јер је Вучић одлучио да за патријарха изабере неког архијереја који су под његовом апсолутном контролом. С обзиром на процедуру избора патријарха која у последњем кругу подразумева избор жребом између једног од три кандидата, Вучић је упрегао сву своју силу, укључујући и медије и службе безбедности да међу та три кандидата буду сва три његова од четири за које лобира: Иринеј Буловић, Порфирије, владика Јован и владика Јефрем који је ушао у трку на мала врата као једини Вучићев кандидат из Републике Српске.

Два месеца лично Вучић или преко својих изасланика у појединачним тајним састанцима врши притисак на владике појединачно да гласају у складу са његовом замисли.

Али, не иде му тако глатко како је замислио. Из појединачних разговора са владикама закључио је да у цркви постоји велики отпор да буде стављена под апсолутну контролу Српске напредне странке (СНС). Зато је смислио још једну превару. Управо Вучићева је идеја која је шокирала владике, свештенство и монаштво да се избор патријарха не врши у Патријаршији како је уобичајено, већ у крипти храма Светог Саве која је у потпуности покривена безбедносним камерама чиме је тајност гласања онемогућена и преко којих Вучић жели да има увид у то како је гласао сваки владика појединачно а посебно они на које је лично вршио притисак.

Овако нешто није забележено ни у време Јосипа Броза које је макар за Српску православну цркву (СПЦ) било најмрачније доба најжешћих притисака.

Да ли ће црква одолети притисцима режима и изборити се за своју самосталност или ће пасти под гвоздену чизму човека који је наследник Слободана Милошевића, Мирјане Марковић и Војислава Шешеља -сазнаћемо највероватније већ првог дана Изборног Архијерејског сабора, данас, 18. фебруара.

Терористи вршљају по Хомсу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА