Најновије

ВУЧИЋ: Предстоји нам тежак период и притисци у вези са КиМ и Републиком Српском

На седници Председништва СНС-а, разговарало се о стању на Косову и Метохији после одржаних парламентарних избора и у том контексту разматрана је и посета специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, који би у нашу земљу требало да допутује следеће недеље, навео је председник Србије Александар Вучић.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Александар Вучић je указао да је пред Србијом веома тежак период, током којег ће бити суочена са различитим притисцима са свих страна пре свега око Косова и Метохије.

"Можемо очекивати такозвани заједнички или концентрисани притисак ЕУ и САД на нашу земљу, да испунимо захтев око, како Американци нескривено кажу, признања Косова, пошто нама признање Београда од стране Косова не само да не значи ништа већ је помало и смешно, бесмислено да слушамо. Истовремено, Европска унија ће користити нешто другачији речник, али ка истом циљу ће ићи, тако да за нам предстоји несумњиво тежак период", рекао је Вучић након седнице Председништва СНС-а.

Истакао је да је важно да сви разумеју тежину позиције у којој се Србија налази, посебно после промене у америчкој администрацији.  

Вучић је, након седнице Председништва, рекао да су анализирани последњи избори на КиМ, на којима је потврђена апсолутна доминација Српске листе код српског живља, на чему је захвалан Србима на Космету.

"То је буквално јединствена подршка на северу покрајине, док је за нијансу нижа јужно од Ибра, и мораћемо да се супротставимо демократским политичким средствима, насиљу албанских политичких субјеката, који злоупотребљавају српске политичке представнике и покушавају да убеде људе да је независност Косова једина опција", рекао је Вучић.

У петак састанак са представницима Срба са КиМ

Председник Србије најавио је да ће у петак у Куршумлији бити одржан састанак са представницима Срба са КиМ.

Вучић је, након седнице Председништва СНС-а, упитан за изјаве Аљбина Куртија да дијалог неће бити приоритет његове владе, и да у тој влади неће бити места за Српску листу, поручио да, што се Српске листе тиче, она мора добити мандат у влади у Приштини.

"А да ли ће прихватити, о томе ћемо наредних дана одлучивати. Мислим да ћемо у петак у Куршумлију позвати све представнике нашег народа да се консултујемо", рекао је председник.

Што се тиче Куртијевог оптуживања Србије за геноцид 1999. године, Вучић је рекао да се много људи "гађа" различитим терминима не знајући ништа.

"Он као марксиста и анархиста могао би боље то да проучи, па не би такве глупости изговарао. Ја се трудим да не одговарам на увреде које изговарају он и други албански политичари сваког дана, јер ако ширите неку врсту лоше атмосфере, она може да се покаже и на терену", упозорио је председник Србије.

"Српске странке излазе јединствено на изборе у Прешеву" 

Председник СНС-а пренео је новинарима да је на седници Председништва странке разговарано и о предстојећим локалним изборима у Зајечару, Косјерићу и Прешеву 28. марта, као и да ће у Прешеву све српске странке ићи заједно и да је циљ да српска листа не само пређе цензус већ да освоји два одборничка места.

"То би био историјски успех у Прешеву", каже Вучић.

Напоменуо је да су неки хтели да иду самостално на те изборе, али то су они из Београда, док у Прешеву све српске странке желе да иду заједно.

Што се тиче локалних избора у Косјерићу и Зајечару, председник наводи да су то места која су тешка за СНС, али да је пуно урађено у тим местима у претходном периоду и да очекује да ће добити већинско поверење грађана.

Додаје да ће бити врло тешка утакмица, али да верује да ће Српска напредна странка однети победу.

"Главни одбор у мају, априлу, потом Скупштина"

Лидер Српске напредне странке пренео је вечерас да је на седници Председништва партије договорено да се одржи седница Главног одбора у априлу, мају, чим епидемијске мере то дозволе.

Према његовим речима, на тој седници ће бити заказана Скупштина странке за септембар ове године, што ће бити почетак и припрема за предстојеће председничке, парламентарне и београдске изборе.

Вучић је нагласио да је договор и да се што више младих шаљу на телевизују у дебате, како би се показало да млади људи не само да немају страха, већ да имају много поштења и поштовања према политичким противницима.

Договорено је, рекао је, да се странка додатно подмлађује.

"Поједини у СНС-у бахати, мораћемо да правимо резове"

Вучић је изјавио после седнице Председништва СНС-а да се поједини у странци понашају бахато и да ће на седници наредне Скупштине странке морати да се направе бројни кадровски резови.

"Један део људи се понаша бахато, већина не, али мораћемо да правимо бројне резове унутар партије како бисмо то предупредили и зато ћемо на Скупштини странке изаћи са додатним програмом како бисмо постигли све оно што смо пре зацртали", нагласио је Вучић.

То је да се заврше сви велики инфраструктурни пројекти, да плате буду 900 евра до 2025. година, а пензије 450 евра, нагласио је Вучић.

"Тако да ће бити значајног кадровског мешања карата и озбиљног подмлађивања странке", истакао је Вучић додајући да има пуно људи у странци који желе да се боре и раде.

То је био део његове критике на седници Председништва СНС-а.

Каже да многи на власти не раде викендом и да не зову људе да виде имају ли проблеме и који су то проблеми, као и да он лично одговори на више од сто порука дневно преко друштвених мрежа или зове обичне људе телефоном.

"Немогуће да од 22 министра само један министар нешто ради за викенд, то су ствари које морају да се мењају", поручио је Вучић.

Вучић: У априлу највећа до сада јапанска инвестиција у Србији

Верујем да ћемо почетком априла имати највећу до сада јапанску инвестицију на територији Србије, изјавио је вечерас председник Александар Вучић и додао да још не сме да говори детаљније о томе јер је, како је рекао, такав договор са њима.

"Верујем да ћемо имати још много, много инвестиција ове године, да додатно запошљавамо људе, да то утиче на стопу раста, напредак српске економије, повећање плата", рекао је Вучић након седнице Председништва СНС-а, одговарајући на питање у којој мери коронавирус отежава довођење страних инвеститора.

Првог децембра најмање седам ауто-путева у изградњи

Уверен сам да ћемо првог децембра имати у изградњи најмање седам различитих ауто-путева у Србији, а покушаћемо и осам, изјавио је председник Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара, након седнице Председништва СНС-а, рекао да ту не рачуна брзу саобраћајницу Пожаревац – Велико Градиште – Голубац.

"То ће бити нешто што у историји Србије није забележено, нешто за шта никада нисмо имали ни снаге, ни моћи, ни могућности", рекао је Вучић.

Додао је да то показује којом брзином Србија иде напред и којом брзином ће да пристиже оне који су испред ње.

Вучић: Да будем међу првих 10 чија ће имовина да се испита

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да би замолио да буде међу првих десет људи чија ће имовина бити испитана, по новом закону, како би се утврдило где је његовој породици имовина о којој се говори, али и зато што је важно да људи имају поверење у председника државе.

"Ја бих замолио да будем један од првих десет испитаних по Закону о утврђивању порекла имовине, јер је важно да људи имају поверење у свог председника и да чују шта је све истина", рекао је Вучић.

Додао је да се у том случају испитује и имовина најближих сродника.

"Па виде људи где су нам ти хектари земље, пекаре, фабрике коверте, виногради, ресторани и све остало. Не знам какав је закон и какве су измене, али бих замолио, ако је могуће, да себе пријавим, да будем један од првих десет којима ће имовина бити испитана", рекао је председник Србије одговарајући на питање новинара да ли се може веровати да ће доћи до провере порекла имовине свих политичара, а поводом изјаве Драгана Ђиласа "како је он дошао до првих милиона".

Вучић: Син Ненада Рашића учествовао у заказаној тучи

Александар Вучић рекао је да нико, иако поједини покушавају да оптужују државу Србију и Српску листу, није тукао из политичких разлога сина Ненада Рашића.

"Видели сте јуче када је због туче двеју група младића, 20 на 20, унапред заказане три дана раније, неки покушали да оптуже чак и мене, а Аљбин Курти Српску листу и све друге да је неко из политичких разлога тукао сина Ненада Рашића. Он је био тај који је дошао на заказану тучу", подвукао је Вучић.

Рекао је да се све догодило на дан када школа није радила. 

Разматра се ново затварање школа због короне. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА