Најновије

АФЕРА МАСКЕ НЕ ЈЕЊАВА! Све је кренуло из редова Меркелине странке, сада је на удару и он! (ФОТО)

Власти у Баварској извршиле су у среду, у склопу истраге против демохришћанских политичара осумњичених за корупцију приликом набавке заштитних маски, претрес у канцеларији заступника Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) и бившег баварског министра правде Алфреда Саутера.

Ангела Меркел. (Фото: Јутјуб)

"Истрага због сумње у узимање мита у међувремену је проширена на пет особа", саопштило је Државно правобранилаштво у Минхену.

Истрага је кренула од заступника ЦСУ-а Георга Нислајна, који је пре неколико дана на притисак страначког вођства иступио из странке и дао оставку на место потпредседника Заступничког клуба демохришћанске Уније ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу. Нислајн је, упркос критикама, задржао свој заступнички мандат.

Правобранилаштво у Минхену је, према саопштењу, извршило претрес у десет објеката у Минхену и округу Швабен. "Аугсбургер Алгемајне“ јавља како се редом ради о објектима повезаним са Алфредом Саутером.

Саутер је пре неколико дана објавио како је у својству адвоката саставио уговор између компаније из савезне покрајине Хесен, која се бави набавком заштитне опреме у борби против пандемије коронавируса, и баварског министарства здравља.

Приликом склапања уговора у, како се наводи, "милионском износу", компанија осумњиченог заступника Нислајна је за услуге посредовања примила провизију у износу од 660.000 евра, јавља магазин "Шпигел".

Савезно министарство здравља је саопштило како је у међувремену вођству парламента предало листу са именима актуелних заступника који су на било који начин повезани са пословима набавке заштитне опреме потребне у борби против пандемије коронавируса.

И заступник Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Николас Лобел, који је на притисак врха странке повукао заступнички мандат, осумњичен је да је посредовао при склапању послова за набавку заштитних маски, за шта је примио провизију од 250.000 евра.

Водећи политичари, међу којима и председник Франк-Валтер Штајнмајер најоштрије су осудили богаћење заступника на пословима везаним за пандемију.

Према проценама аналитичара, рекордни губици ЦДУ-а на недељним изборима у Баден-Виртенбергу и Порајњу-Фалачка, повезују се са скандалима око заштитне опреме у које су уплетени демохришћански политичари, а верује се да би тај скандал могао имати утицаја и на савезне изборе у септембру.

Брутално препуцавање Шешеља и Марића: Јеси ли ти четник?! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА