Најновије

ВУЧИЋ СЕ ПОИГРАО СА ГРУДВОМ СНЕГА, ПА РЕКАО: "Дошло је време да не можемо да потрошимо паре" (ФОТО)

Председник Александар Вучић, који је обишао радове на путу Зајечар–Књажевац, истакао је да је тај пут важан за тимочки крај, цео исток Србије, али и за све грађане који долазе на Стару Планину. Најавио је да ће у наредних 20 дана обићи готово све инфраструктурне пројекте у земљи.

Александар Вучић у зајечарском крају (фото: Јутјуб)

Александар Вучић је указао и да ће тај крај Србије посебно добити на значају и када се буде изградила пруга Београд–Ниш, која би требало да буде брза пруга.

Вучић је обишао завршне радове на изградњи приступног пута за индустријску зону "Запад" код Зајечара.

Реч је о изградњи северне саобраћајнице за уређење привредне зоне "Запад", а вредност уговорених радова је 81,5 милиона динара.

Радови су почели 21. децембра прошле године, а рок за завршетак је 90 дана.

Радове изводи компанија "Штрабаг", огранак ПЗП "Зајечар".

Изградња четири нове саобраћајнице за потребе будућег индустријског комплекса је укупне дужине два километра.

Влада Србије уложила је 200 милиона динара у инфраструктурно опремање индустријске зоне Запад, што подразумева изградњу саобраћајнице, канализације и електромреже.

Вучић је направио грудув снега, а на свом инстаграм профилу написао:

“Грудву сам направио тек да се присетим дечачких дана. Кратак одмор на путу за Књажевац и Зајечар. Источно од Параћина свуда је снег, а Србија бескрајно лепа. Од данас обилазим све велике инфраструктурне пројекте на територији Србије. Много посла и добрих ствари је пред нама. Верујем да је ово последњи снег ове године и да ће радници имати боље услове за рад.”

Председник је истакао да ће у наредних 20 дана покушати да обиђе готово све важне инфраструктурне пројекте у Србији, који су, како је рекао, важни за стопу раста, али и за привлачење инвеститора.

"Нема инвеститора тамо где нема путева и брзе саобраћајне везе", указао је Вучић.

У том смислу, као пример, навео је да у Ваљеву никада не бисмо могли да доведемо инвеститора, да није ауто-пута "Милош Велики" и да није урађен пут Лајковац–Ваљево.

"Министри и јавна предузећа морају да почну да троше паре", поручио је председник.

Вучић је подсетио и да је Књажевац некада био важан индустријски центар, а данас мора да се ради на томе да то поново постане.

Информишући се о току радова на путу Зајечар–Књажевац, упитао је и да ли држава дугује извођачу радова "Интеграл", а добио је одговор да држава ништа не дугује, и да је планирано да радови трају до фебруара, али да ће бити завршени до краја децембра.

Распитао се и за пругу, на шта је добио одговор да је у току извођење радова, али да, због мале фреквенције путника, није направљена студија о изводљивости брзе пруге.

Вучић је поручио да држава улаже много труда, али и много наде у развој истока Србије, како би се део људи из иностранства вратио у своју земљу, а за то су потребни путеви, инвестиције и фабрике.

"За људе овде у тимочком крају је важно да улажемо велики новац, у пут Зајечар–Књажевац, који је важан за њих, али за Крагујевац, Београд, Нови Сад, за све који би желели да дођу на Стару планину, на исток Србије", рекао је Вучић.

Он је истакао да је држава платила и изградила индустријску зону у Зајечеру, јер жели да тамо буде отворен велики број радних места.

"Идеја је да око 2.500 овде ради. Ово је спас за Тимочки регион. Није то само још једна плата у породици, већ и новац за град, који ће имати веће приходе, за улагања у инфраструктуру, за своја околна села, без подршке централне владе", рекао је Вучић.

Навео је да је само у путеве које је данас обишао, уз пут Зајечар–Неготин, дужине 21 километар, који је у лошем стању, држава мора да уложи више од 2,2 милијарде динара, односно преко 20 милиона евра.

Фабрике неће тамо где нема инфраструктуре, додао је председник Србије.

"Много труда и наде полажемо у развој истока Србије, да део људи из иностранста вратимо, да тај 'одлив' из последњих 30-40 година преокренемо на нашу страну, да враћамо људе", рекао је Вучић.

"Не може да се направи студија изводљивости када људи путују два пута брже колима. Тако то нико није могао ни за пругу Београд–Будимпешта. Људи у Србији су се одвикли возова, заборавили на њих. Моћи ћемо студију да направимо тек када убрзамо пруге", указао је Вучић.

Као пример, навео је пругу Ваљево–Београд, на којој је попуњеност капацитета, након реконструкције, 65-70 одсто, док возови на релацији Вршац–Београд имају још већи степен попуњености.

"У највећем делу Србије немамо пруге и возове. Сада крећемо у преговоре са Европљанима, а видећемо и са Кинезима око пруге Београд–Ниш. Ако би могли 200 километара на сат да развијемо брзину, не знам зашто би неко ишао колима. Пруге су будућност и мораћемо да обраћамо више пажње на њих. Али, морамо прво путеве да завршимо", поручио је Вучић.

В. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак рекао је да је у четири општине Зајечарског округа – Зајечар, Књажевац, Бољевац и Сокобању – ове године уложено 700 милиона, а само у пут Зајечар–Књажевац уложено је једну и по милијарду динара, односно око 12,5 милиона евра.

Додао је да су Влада и Министарство саобраћаја у последњих пет година у тај округ уложиле око 30 милиона евра.

Такође, рекао је и да ће 24 километра пута бити завршена до децембра ове године.

Вучић је обишао и радове на петљи Салаш, који би требало да буду завршени за 90 дана. Том приликом је указао на проблеме у изградњи путне инфраструктуре.

У разговору са представницима зајечарских локалних власти и надлежног јавног предузећа око трошкова пута до Неготина, Вучић је констатовао да се из тога види колико проблема има око изградње локалних, регионалних и државних путева.

"Добро је да видите колико мука има и међусобних неразумевања, а каквих проблема тек има приликом изградње нових путева, од студије о изводљивости до експропријације...", додао је Вучић.

Како је рекао, "узак је видокруг" људи на челу јавних предузећа када говоре о томе да је неки новац кредит, а други државни.

"Кажу – то су кредити, као да нема никакве везе са њиховим парама, а ми то враћамо и више него што су нам дали. То је остало из времена комунизма: гурај да се троши, а ако више трошиш, најбољи си министар. Сада је дошло да не можемо ни да потрошимо", приметио је председник.

Од надлежних је добио уверавање да ће радови на петљи бити завршени за 90 дана.

Нагласио је да се ради о веома важној саобраћајници, јер држава има велике планове за Прахово за подизање индустрије.

"Ово је битно и за Душановац, Радујевац, део борске и кладовске општине, све према Брзој Паланци. После можемо да разговарамо о доласку инвеститора и свега другог", нагласио је Вучић.

Указао је да само пут Књажевац–Минићево–Вратарница кошта 12,5 милиона евра.

"Тако је свуда у Србији, па видите колико новца нам треба... А, циљ је да имамо осам ауто-путева у изградњи до краја године", подвукао је он.

Вучић је истакао да путеви живот значе грађанима.

Обећао је да ће са министром финансија Синишом Малим поново разговарати и видети да ли може да се обезбеди 550 милиона за пут Неготин–Зајечар, како би се он "скинуо са дневног реда".

Изразио је уједно жаљење што овај пут није могао да посети околна села, како би поразговарао са мештанима, и у разговору с њима установио колико су им значајни путеви који се граде, а на којима, додао је, последње четири деценије нико није радио.

Вучић је најавио да ће ирска компанија "Аптив", један од светских лидера у производњи електричних инсталација за путничка возила, почети да гради фабрику у Зајечару у септембру или октобру, која ће бити завршена до децембра 2022. и до тада запослити 2.500 радника.

"Аптив већ сада запошљава 250 људи и запослиће до јуна још око 250 радника и онда ће кренути у браунфилд објекту да раде. А нова фабрика креће са изградњом у септембру или најкасније у октобру", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Вучић је истакао да ће запошљавање 2.500 људи у тој фабрици бити од кључног значаја за подизање Зајечара и истока Србије.

"То је оно што мења слику. Када други инвеститори виде да је Аптив дошао и они ће доћи у индустријску зону", навео је председник.

Додаје да ће индустријска зона бити опремљена добром инфраструктуром и да ће долазак нових компанија путно значити не само за Зајечар, већ и Бољевац, Неготин и Књажевац односно цео Тимочки округ.

"То су добре вести. Са 'Аптивом' већ имамо добро искуство, отварали смо са њима прву или другу фабрику у Новом Саду после 40 година, као и у Лесковцу", навео је.

Вучић напомиње да је дуго трајала борба за привлачење "Аптива" у Зајечар, пошто је та компанија хтела да гради фабрику у неком другом месту.

"Али ми смо инсистирали на Зајечару да би оживели исток Србије, да би удахнули живот истоку. То је за нас било важно", закључио је Вучић.

Зашто Вучић избегава вакцинисање, читајте ОВДЕ.

Извор: РТС, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА