Најновије

ОВО ЈЕ РАЗЛОГ ЗА КОВИД ЖУРКУ У РЕДОВИМА ЗА ВАКЦИНУ: "Астра Зенеки је истицао рок почетком априла и..."

Утисак је да је све ово једна представа, која треба да покаже да је власт у Србији супериорна на Балкану, а не да смо као народ солидарни. Претпостављам да једна оваква акција треба да обезбеди штит овдашњој власти и пред све озбиљнијом критиком која јој стиже из Европе. Јер, да је реч о искреној солидарности, зашто контингенти вакцина нису послати у те земље, које имају своје здравствене службе, које нису лошије од наших, чиме би се избегли епидемиолошки ризици - каже за Данас Ђокица Јовановић, социолог и универзитетски професор у пензији на тему вакцинисања странаца у Србији.

Ковид журка у Нишу, за вакцину се ризикује живот (фото: РТС видео/Јутјуб)

"Хвала Србији што нам спашава животе", једна је од честих порука у књизи утисака у Спортској хали "Чаир" у Нишу, где су се против ковида 19 претходних дана вакцинисали привредници и други грађани Северне Македоније, стојећи у дугим редовима и правећи гужву. Након што им је у том реду позлило, по неке од њих дошла је Хитна помоћ, а неки су завршили и у Универзитетском клиничком центру.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић саопштио је да је у Београду и Нишу за три дана - 25, 27. и 28. марта, вакцинисано више од 22.000 привредника и других грађана из држава Западног Балкана, пре свега из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније.

Дошли су на позив Привредне коморе Србије или су се сами пријавили преко портала Владе Србије еУправа, а део њих је дошао самоиницијативно, без заказивања, јер су “чули да се то може”. Сви су вакцинисани цепивом АстраЗенека.

- За викенд, у суботу и недељу, само у Нишу вакцинисано је 4.100 људи, привредника и грађана који су били заказани, и који су имали приоритет, али и оних који су дошли "на срећу". Било је изузетно великих гужви, а у недељу, у једном тренутку, ситуација је претила да измакне контроли, па смо позвали нишку Полицијску управу, која је послала две интервентне екипе. Људи су се смирили, неки од њих су нас послушали, па прошетали док не дође њихов ред, како би се гужва смањила. Да је било неких инцидената, морали би да затворимо вакцинални пункт - каже за Данас Александар Милићевић, директор Регионалне привредне коморе у Нишу.

Милићевић додаје да је вакцина за све било довољно и да нико није враћен. Екипе Дома здравља радиле су "као Јапанци", ефикасно, љубазно и без грешке. Није им било лако, јер је био викенд а они "морали да буду ангажовани по читав дан на вакцинисању страних држављана, који су све масовније пристизали".

Премијерка Ана Брнабић је, међутим, јуче потврдила јавне сумње да мотив за вакцинисање привредника и других грађана суседних држава није само алтруистички, већ и крајње прагматичан.

Она се за Телевизију Хепи, захваљући свима који су дошли и имали поверења у Србију, а истричући да је њој лично "најсимпатичинија слика била када су на вакцинисање у Београд дошле стјуардесе у униформама албанске авио компаније", објаснила и један од кључних разлога за комшијску солидарност.

 

- Проценили смо да ћемо морати да уништимо 20.000 до 25.000 вакцина АстраЗенека јер им почетком априла истиче рок. Нисмо хтели тако нешто да урадимо, већ смо хтели да помогнемо и грађанима у региону. Драго ми је да смо били солидарни, и не само сада већ и кад је Александар Вучић носио другим државама вакцине - рекла је Брнабић, уз тврдњу да у овој акцији "није било политике".

Милан Вишњић, лекар и бивши декан Медицинског факултета у Нишу, каже да од почетка није био сигуран да су мотиви Србије за вакцинацију грађана из земља региона само хумани, али да упркос томе подржава ову акцију, јер комшијама треба помоћи. Има, међутим, велике замерке на "јако лошу организацију вакцинације", која није добро испланирана и не протиче уз поштовање епидемиолошких мера.

- С једне стране се затварају кафићи и тржни центри, а са друге држава организује гужву за наше комшије који се вакцинишу. То може да направи штету грађанима Србије, јер је свака велика гужва епидемиолошки ризик, а није добро ни за комшије, јер могу да се заразе. Да ли смо им уопште помогли ако се вакцинишу, заразе, оду и, рецимо, тешко разболе - каже Вишњић за Данас.

Удружење лекара Уједињени против ковида (УПК) претходно је саопштило да за вакцинисање страних држављана у Србији не постоји ниједно прихватљиво објашњење, да се ни у једној земљи у свету не дешава ништа слично и да приоритет мора да буде организована кампања за вакцинацију сопственог.

Да ли неко обележава (не)вакцинисане на Новом Београду? Мистериозне ознаке поред врата погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА