Најновије

ПУТИН НИЈЕ ПОВУКАО ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ У ДОНБАСУ: Потребно је извршити приотисак на Кијев

Руски председник Владимир Путин на трилатералној конференцији са француским председником Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел, није повукао никакве "црвене линије" у вези са ситуацијом на југоистоку Украјине, изјавио је данас портпарол председника Русије Дмитриј Песков.

Макрон, Путин и Меркел (Фото: Kremlin.ru)

"Нису се требале цртати 'црвене линије'. Све основне чињенице су добро познате канцеларки Меркел и председнику Макрону. Није било потребе за тим", изјавио је Песков у одговору на питање о одређеним публикацијама у украјинским масовним медијима.

Како је додао, на дневном реду била су питања - одсуства било каквих алтернатива у усклађености са Минским споразумом и проблематична ситуација која је настала у вези са непоштовањем овог споразума", преноси руска агенција ТАСС.

Циљ видео-конференције, како наглашав Песков није био да се замени платформа из Минска и навео навео је и да је званични Кремљ забринут због потенцијалних провокација Кијева на југоистоку Украјине које ће, како каже, створити ризик од грађанског рата.

"Путин је током разговора указао на потребу да се изврши притисак на Кијев како би одустао од провокација које могу довести до озбиљних последица", рекао је Песков.

Путин оптужио Украјину за изазивање оружаног сукоба

Руски председник Владимир Путиноптужио је Украјину за изазивање оружаног сукоба са проруским сепаратистима и за неуспех у поштовању ранијих споразума.

Такви коментари Путина, изнети у телефонском разговору са француским председником Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел, уследили су након што је украјински врховни командант оптужио Русију за гомилање војске у близини украјинске границе, преноси агенција Ројтерс.

"Руска страна изразила је озбиљну забринутост због ескалације оружаних сукоба које изазива Украјина дуж линије контакта и због њеног одбијања да спроведе споразуме из јула 2020. године о оснаживању режима прекида ватре", саопштио је званични Кремљ.

Путин, Меркел и Макрон разговарали су и о изгледима за регистрацију руске вакцине Спутњик V против ковида-19 у Европској унији, али и о Либији, Сирији, иранском нуклеарном споразуму, саопштио је Кремљ.

Путин је, такође, одговарао на питања о затвореном опозиционом политичару Алексеју Наваљном.

Да ли ће НАТО ратовати у Донбасу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА