Најновије

ЦРКВА НЕ СТОЈИ УЗ КРИВОКАПИЋА: Премијер чини велики грех и пред Богом и пред народом (ВИДЕО)

Наш народ је под притиском светских центара моћи већ три деценије. Додик је јасно рекао да је под притиском да укине полицију Републике Српске. Зашто господин Кривокапић не каже шта та амбасада тражи од њега?

Здравко Кривокапић (Фото: Влада ЦГ)

Културолог Јован Јањић о ситуацији у Црној Гори у емисији „Српски св(иј)ет“ подсећа  да је Здравко Кривокапић човек који је дошао са благословом цркве на власт, и додаје:

„Садашњи премијер чини велики грех и пред Богом и пред народом, не знам како ће се од тога опрати. Ово што сада чини, покушава да смени једног часног човека, он у ствари себе дисквалификује дефинитивно за дуже време. Мораће много да објасни и учини, да би воља народна могла да се институционализује кроз систем. Оно што сада чини Премијер, па и његов заменик, они охрабрују присталице ДПС- а, и оне најекстремније елементе у црногорском друштву и зато имамо овај хаос на улици, на политичкој сцени и у друштвеном животу. Солидаришем се са народом који је имао очекивања и исконску жељу за слободом, и који је изигран. Мора се наћи начин да се изађе из ове ситуације“.

У наставку емисије говорио је о притиску ДПС-а на Здравка Кривокапића и на Дритана Абазовића, и на многим другим, који је сада притисак из страних амбасада, које покушавају да Црну Гору искористе за своје интересе:

„Ја сам био за то да се барем из Србије не врши притисак на њега, да се створи простор да он има одступницу негде. Међутим, он ради против интереса српског народа, и то му више не можемо понудити (одступницу). Наш народ је под притиском светских центара моћи већ три деценије. Додик је јасно рекао да је под притиском да укине полицију Републике Српске. Зашто господин Кривокапић не каже шта та амбасада тражи од њега, зашто не каже тим амбасадама да ће рећи (јавности). Ако су толико заблудели, па им није стало до мишљења народа у региону, а стало им је шта ће рећи неки озбиљни истраживачи у њиховим земљама када буду писали о томе шта су они чинили једном народу који је изнедрио толико великана, они ће ипак морати да воде рачуна“.

„Црква мора да указује на ствари. Црква не стоји уз Кривокапића, и не може да стоји уз човека који оптужује свој народ за геноцид. Можда неки свештеник  има другачије мишљење, али као појединац“, тврди писац, правник и доктор културолошких наука Јован Јањић, надовезујући се да је млакост Владе ојачала ову претходну одлазећу власт, што је евидентно кроз понашање екстремистичких групација које подржавају ДПС.

Решење ситуације види у снази народа и народне воље, и то истиче више пута:

„Намеће се један наратив да ми не можемо ништа, јер смо мали, а да су велики тако и тако одлучили. Да је то истина, имали бисмо само једну силу на свету. Патријарх Павле каже да треба свако од нас да учини колико је до њега. И ако не може да се супротстави , може да каже да се не слаже са тим, и има ко ће да чује ту вољу, и та воља ће се материјализовати. Не можемо пилатовски да перемо руке и да кажемо да се не тиче нас, јер нисмо на власти. Свако од нас је дужан да чува вредности које су исковали наши преци. Овде се дешава један културолошки сукоб- да ли ће превладати вредности на којима је опстао народ или ћемо ићи стопама оних који су нашу земљу натопили крвљу као нигде, посебно у Црној Гори. Обновили су споменик Брозу, а неће симбол Црне Горе, капелу на Ловћену“

На крају је апеловао да народ учествује у изборима, јер је то у контексту тог појединачног доприноса на који је свако позван. Додао је да Влада која избацује из својих редова човека који је частан, заправо влада која нема перспективу ни легитимитет, јер издаје вољу народа, и претпоставио ускоро нове изборе.

Помињао је хомосексуалне заједнице у контексту еволуирања ствари које су у супротности са традицијом и културом народа.

„Нећемо само давати дијагнозе, већ треба видети шта је терапија“, каже Јован Јањић за Националну ИН4С телевизију, и сам види ту терапију у томеда самосвесни људи који се нису одрекли себе и свог народа остану доследни свом циљу, и одговорност је на политичким представницима патриотске орјентације, али и цијелог народа.

Парламентарна већина мора да реципрочно учествује у извршној власти у Црној Гори

„Структуре ДПС-а нису промењене, прошло је више од 120 дана, а Црна Гора није донела ни буџет. И то привремено финансирање је истекло, јер је трајало три месеца. Све су то последице тога да се није поштовао основни демократски принцип: она већина која је била у Парламенту је требало да се преслика у извршној власти. Само јаке владе са јаком политичком вољом су у стању да државу која је била у фази хибридног режима мењају одлучно. Грађани су гласали за промене, и то је изостало. Имамо ситуацију да се стари систем није развластио, а да се нови није укоренио. Моје мишљење је да се мора вратити на класичне демократске принципе: већина у Парламенту сразмерно својој снази даје учеснике у власти и јаком политичком вољом крећу да се решавају нагомилани проблеми“, рекао је Владимир Добросављевић, политички консултант, у „Српском св(иј)ету“.

Он је појаснио неке политичке потезе који су стандард у комуникацији:

„Систем не функционише тако да Кривокапић дође код неког амбасадора који му каже мораш нешто да урадиш, већ  ‘требало би’, а и ту имате огроман маневарски простор да можете да реагујете, и да се изборите за став, ако га имате. А то би избарани представник суверене државе требало да има. Али је проблем кад се неки људи нађу пред службеницима утицајних земаља, они покушавају да се лично умилостиве њима, не би ли им то омогућило одређене политичке поене за спровођење унутрашње политике. Потпуно одговорно кажем да Кривокапићу нико није рекао да смени Лепосавића. Кривокапић  је Лепосавићу написао поруку након одговара на то посланичко питање  да је то одлично одбранио. Министар Лепосавић није релативизовао злочин у Сребреници, дао је образложење са формално- правне стране врло јасно“.

„Никада неће бити лако живети овде, али морамо знати шта хоћемо. Чак и када сте принуђени да правите компромисе, знаћете од чега кренути. Ако имате културни модел, шта год да вам намећу супротно од тога, то неће заживети“, рекао је политички консултант Добросављевић  о потреби успостављања принципа и држања истих. У том контексту додаје и начин на који су они урушени:

„Мило Ђукановић је знао да се додвори странцима и да своју власт прикаже као њихов интерес, али није препознао глобалне промене. Није исто бити против Срба 1999. и 2003, па затим од 2016. на овамо. Он је умислио да је неопходан“

Владимир Добросављевић је нагласио да смјена Владимира Лепосавића претпоставља неку већену у Парламенту, и поставља се питање која је то већина, а која је већина која ће да поставља новог министра правде. Закључио је да тиме отворено питање самог повјерења Влади и Премијеру.
На крају је водитељ Веља Чупић поставио питање о будућности ДПС-а, на што је Добросављевић дао одговор који укључује мењање самог система којим ће се њихово гласачко тело преобразити:

„Црној Гори је потребна скупштинска већина која је добила легитимитет од грађана да мења систем. У јавним системима где нема Кривокапићевих људи, одмах је дошло до смене и чишћења тих канцерогених елемената“.

О еколошком протесту у Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА