Најновије

РУСИ СЕ НЕ ШАЛЕ И НЕ ГУБЕ ВРЕМЕ! Шеф руске свемирске агенције почиње рад на сопственој свемирској станици (ВИДЕО)

Док се на терену тињају тензије између Русије и низа западних земаља, шеф руске свемирске агенције најавио је да је започео рад на сопственој свемирској станици.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Међународну свемирску станицу (ИСС) покренуле су 1998. године руске и америчке свемирске агенције, а поздравиле су је за примерну сарадњу која укључује бројне земље.

Али руски званичници су наговестили да би могли да се повуку са МКС-а 2025. године.

Руска свемирска агенција Роскосмос каже да се њен споразум са међународним партнерима истиче 2024. Одлука о будућности ИСС-а тада ће бити донета под условом њених техничких модула, који су „достигли крај свог радног века“, и руских планова за властити орбитални сервис.

- Не можемо ризиковати животе (наших космонаута). Ситуација која је данас повезана са конструкцијом и старењем метала може довести до неповратних последица - до катастрофе. Не смемо то дозволити - заменик премијера Министар Јуриј Борисов цитирао је изјаве државне телевизије.

Москва би својим међународним партнерима дала "поштено упозорење на наш одлазак са МКС-а 2025. године", додао је он.

Појављујући се да предухитри ту одлуку, шеф Роскосмоса Дмитриј Рогозин објавио је видео у апликацији за размену порука Телеграм, додајући да је у припреми први основни модул нове руске орбиталне станице, с циљем да буде спреман за лансирање 2025.

Русија је недавно прославила своју поносну историју у свемиру, обележавајући 60. годишњицу од када је Јуриј Гагарин постао први човек који је изашао у орбиту. Русија је годинама имала монопол на летење свемиром са људском посадом, али су прошле године астронаути НАСА одведени на ИСС путем капсуле која припада СпацеКс-у Илона Маска.

Односи између Русије и САД-а и неколико европских земаља такође су се у последње време покварили. Амерички амбасадор Џон Саливан треба да се врати кући на консултације ове недеље, након што је Москва "препоручила" да привремено оде. Нагомилавање руских трупа у близини источне границе Украјине и поступање према главном критичару председника Владимира Путина, Алексеју Наваљном, појачали су тензије.

Руски свемирски модул, који саставља корпорација Енергија, коштаће најмање 5 милијарди долара (3,5 милијарде фунти), јавља новинска агенција Интерфакс.

Господин Борисов је рекао за државну ТВ да ће планирана руска свемирска станица орбитирати на већој географској ширини и на тај начин бити у могућности да види поларне регионе, што би било корисно за отварање Северног морског пута. Русија се нада да ће развити руту док се арктички морски лед топи.

Русија би сама изградила нову свемирску станицу, рекао је он, док се чинило да пружа могућност учешћа других земаља. „Дефинитивно ћемо узети партнере, али снаћи ћемо се сами“, рекао је за Росија 1 ТВ.

Прошлог месеца је речено да је потписао споразум са кинеском Националном свемирском управом о развоју лунарне истраживачке станице на површини Месеца, у орбити или обоје.

Највеће војно размештање руске војске на украјинским границама икада! 50.000 војника спремно. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Би Би Си

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА