Најновије

ВАКЦИНИСАНИ ЋЕ МОЋИ НА КОНЦЕРТЕ И УТАКМИЦЕ? Кризни штаб ускоро доноси нову одлуку о попуштању мера

Повластице за вакцинисане грађане биће разматране на једној од наредних седница Кризног штаба. Како се сазнаје, прво попуштање мера за вакцинисане, могло би да се спроведе на музичким и културним догађајима.

Др Предраг Кон (Фото: Влада Србије)

Одлука би требала бити донета на неким наредним седницама.

Тема на Кризном штабу

Како се сазнаје, на досадашњим седницама Кризног штаба помињана је могућност "попуштања мера за вакцинисане". бенефити са прецизним одредбама нису стављени на сто, али се ово питање провлачило као тема коју треба размотрити.

- Није било детаљне расправе, нити је било предлога конкретног шта и како би могло, али јесте спорадично помињано да би требало омогућити погодности за вакцинисане, рекао је један од чланова Кризног штаба.

Идеја да вакцинисани ипак добију неке привилегије, а које су сада сасвим ускраћене свима, није само позив и стимуланс за вакцинацију. Првенствено, чињеница је да поједини сегменти живота могу остати "унедоглед" већ се напротив мора омогућити епидемиолошки сигуран и безбедан начин функсионисања. Поједине државе су то већ почеле да раде, почев од Израела који има највише вакцинисаних, у Барселони је пре неколико дана организован музички догађај за 5.000 људи и то вакцинисаних и оних који су донели уверење о урађеном антигенском тесту.

Шта о томе кажу правници?

Правник Милан Антонијевић рекао је да већа слобода за вакцинисане није дискриминација, већ потпуно легитимна одлука. 

- Није реч о забрани, нити умањењу нечијих права, већ то је давање могућности грађанима да приступе правима која су у овом моменту ограничена. Приоритет је опште здравље и оно по закону налаже бригу о целокупној популацији. То практично значи да је једини критеријум да одлука нема штетности по здравље. Отуда се бе може говорити о дискриминацији уколико постоје бенефити за вакцинисане - поручио је Антонијевић.

Он додаје да одлучивање у овом случају кроз бројеве - вакцинисаних је мање од невакцинисаних, није битно. 

- Управо бројке на такав начин немају улогу у смислу да је тренутно мањини нешто дозвољено, а већини не. Оно о чему би требало да се води рачуна јесте мањи број грађана који не смеју да приме вакцину и код те категорије то трега узети у обзир - рекао је Антонијевић.

Лекари: "Не правимо разлику"

У Лекарској комори Србије кажу да је њихова примарна активност етика лекарске професије и када је реч о здравственој заштити лекари не праве разлику између вакцинисаних и невакцинисаних. Лекар је дужан да помоћ пружа свима без обзира на године живота, пол, расу, националну припадност...

На питање да ли су бенефити за вакцинисане етички прихватљиви, истичу да је "масовна вакцинација једини начин да се епидемија корона вируса стави под контролом". 

- Сматрамо да је у овом тренутку најважније да се сви у здравству фокусирамо на излажење свих начина на које ћемо мотивисати грађане да се вакцинишу - додају из Лекарске коморе Србије.

Др Кон о попуштању мера за вакцинисане

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да вирус корона највише циркулише у популацији старој између 20 и 50 година, где је његов "мотор", и да је међу људима те животне доби најмање вакцинисаних.

Кон је говорио и могућем попуштању епидемиолошких мера у наредном периоду. Он је открио шта је кључно за повратак у "нормалан живот" као и да ли би свима који су вакцинисани требало омогућити да иду на утакмице и друга окупљања.

-Па видите, што се тиче такве ситуације, да постоји нека позитивна дискриминација, сматрам да треба да имају неке бенефите сви који су заштићени, они који су вакцинисани, који имају антитела или негативан ПЦР тест. Та идеја већ постоји неко време. Ви не можете о тако нечему да причате ако је вакцинисаних само 10 одсто јер је тада веома озбиљна дискриминација - рекао је др Кон.

Он је истакао да би идеја попуштања мера за вакцинисане свакако била епидемиолошки прихватљива.

- Ја као епидемиолог кажем да је та идеја прихватљива, али не знам колико је друштвено прихватљива. То је нешто што долази на дневни ред и визија је веома блиске будућности. Поставља се питање ко ће то све контролисати и у то се као медицинари не можемо мешати, само могу да кажем да је то све прихватљиво епидемиолошки - рекао је др Кон.

Турски политичар захтева да се америчке трупе протерују из војне базе Инџирлик! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА