Најновије

УМАЛО ЗАПАЉЕНО БУРЕ БАРУТА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Морнарица САД објавила колико је била близу да припуца на иранске бродове (ВИДЕО)

Америчка морнарица известила је да су се само овог месеца у Перзијском заливу догодила два инцидента која су замало довела до размене ватре између иранских и америчких пловила.

Америчка морнарица (Фото: navy.mil)

Америчка страна оптужила је техеранске бродове за "небезбедно и непрофесионално" понашање у водама.

У говору од уторка, командир Ребека Ребарић, портпарол Пете флоте америчке морнарице са седиштем на Блиском истоку, рекла је агенцији АП да су се догодила два инцидента због "несигурних маневара" Иранског корпуса исламске револуционарне гарде (ИРГЦ).

На видео снимку који је објавила америчка морнарица, чини се да је ирански брод за подршку Харт пресекао пут броду обалске страже Сједињених Држава (УСЦГЦ) "Мономој" 2. априла, присиљавајући америчко пловило да се нагло заустави, уз снажни дим из мотор.

Ребарић је рекао да је иранска страна подвргла истом агресивном понашању УСЦГЦ "Врангел".

"Америчке посаде издале су вишеструка упозорења путем радија, уз пет кратких хитаца. "Иако је ирански Хартх 55 одговарао на радио позиве, брод је наставио са својим опасним и ризичним маневрима", рекла је портпаролка.

Додала је да се иранско пловило коначно удаљило од америчких бродова након отприлике три сата упозорења, након чега су Американци наводно наставили да изводе даље одбрамбене маневре.

Иран није коментарисао инцидент.

Ребарић је тај сусрет описао као прву акцију која показује несигурност и ризик иранске стране, од 15. априла 2020. Претходних година америчка морнарица је забележила знатно више таквих наводних инцидената. Највише их је било 35, 2016. године.

Иранска револуционарна гарда је под надзором врховног вође, ајатолаха Алија Хамнеија, док председник делује као други командант.

Поморске тензије дошле су у време када су преговарачи у Бечу разговарали о повратку САД-а и Ирана нуклеарном споразуму из 2015. године, споразуму који је ограничио иранске нуклеарне амбиције. Односи две земље су се заоштрили током администрације председника Доналда Трампа. Амерички лидер извукао је Америку из споразума из 2015. године и подвргнуо Иран строгим санкцијама.

Бајденов саветник повезан са покушајем убиства Лукашенка. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА