Најновије

НАЈКАСНИЈЕ ДО 5. ЈУНА НОВА РЕЛАКСАЦИЈА: Ево до када ће кафићи радити

Епидемиолог и члан кризног штаба др Предраг Кон истакао је јуче да излазимо из несигурне ситуације и да он очекује да буде стабилна, али уз присуство вируса, и тада се, каже, може разговарати о озбиљном попуштању мера.

Др Кон (Фото: Влада Србије)

Мада је познати доктор познат по изјавама у којима баш и не сеје оптимизам, сазнаје се да ће најкасније до 5. јуна бити омогућено угоститељима да раде макар до поноћи, а вероватно и сат дуже.

Подсетимо, тренутно кафићи и ресторани раде максимално до 22 часа.

Како је нагласио Кон, враћати се у нормалан живот током лета подразумева живот уз додатне мере опреза, а маске ће се искључити најспорије.

- Надам се да ће у читавој Србији да се достигне обухват од 50 одсто вакцинисаних, као у Београду - рекао је Кон.

Он је изнео и охрабрујући податак да је близу половине оних који се вакцинишу последњих дана у групи до 35 година.

Када су у питању матуре, Кон наводи да ће прослава вероватно бити, али касније.

- Немојте правити тајне прославе, није мудро, таман смо на крају - истакао је епидемиолог.

О овоме је пре неколико дана говорила и премијерка Ана Брнабић, најављујући седницу кризног штаба за ову седмицу.

- Имаћемо седницу макар да анализирамо епидемиолошку ситуацију. Трудићемо се да, ако овако наставе да падају бројеви и проценти позитивних у односу на укупно тестиране, да релаксирамо неке мере, пустимо ресторане и кафиће да раде дуже - истакла је премијерка.

А да би се то догодило, неопходно је да се што више људи вакцинише. Заменик градоначелника Београда Горан Весић објаснио је да је пре неколико недеља промењена стратегија вакцинације и да се иде тамо где људи живе, где раде, где долазе.

- Када је лепо време, природно је да будемо на Ади Циганлији јер има много људи, као што смо у суботу били на Земунском кеју - навео је Весић и навео да је само у мобилном аутобусу, који је јуче био на Ади, цепљено око 2.500 људи.

Сви пацијенти у Батајници

У великом броју болница које су биле у КОВИД систему више нема пацијената и због тога ће сви оболели од короне бити пребачени у Батајницу да би се растеретио систем и лекари могли да се посвете осталим пацијентима, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Он је, приликом дочека нових 266.000 доза синофарм вакцине, одговарајући на питање које болнице би могле да изађу из КОВИД система, рекао да се ради на томе да се што више болница очисти, дезинфикује и врати својој примарној улози.

- Гледамо да све пацијенте пребацимо у Батајницу, а да друге капацитете ослободимо јер морамо да помогнемо и другим пацијентима. Они дуго чекају на дијагностику и операције, а имамо и доста онколошких болесника - објаснио је министар.

Шта Лазански каже о новом наоружању Србије прочитајтеОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА