Најновије

ПАДА КИНЕСКА РАКЕТА! Да ли ће уместо на Марс пасти на Србију? Италија алармирала становништво!

Остаци највеће кинеске ракете "лонг марч 5Б" данас касно увече или сутра ујутру, према очекивањима, "урониће" у атмосферу Земље.

Кинеска ракета послата на Марс, али није изашла из Земљине орбите (фото: Јутјуб)

Амерички Свемирски центар за истраживање и развој тренутно прогнозира да ће остаци ракете највероватније пасти недалеко од новозеландског Северног острва.

Са друге стране, италијанска агенција АНСА је пренела да су из цивилне заштите Италије упозорили становнике јужних региона те земље, укључујући Сицилију и Сардинију, да током ноћи 8. на 9. мај остану "у затвореним просторима" јер постоји могућност да остаци падну у том подручју.

Локални италијански званичници су навели да постоји мала вероватноћа да ако остаци ракете падну оштете зграде, али да се из предострожности саветује да остану кућама.

Раније је Министарство спољних послова Кине навело да ће остаци ракете сагорети у контакту са атмосфером Земље. Иначе, кретање делова кинеске ракете прати и америчка војска, преноси Спутњик.

Званичници Сједињених Америчких Држава су у четвртак саопштили да надгледају кретање објекта, али да тренутно не планирају да га оборе.

"Надамо се да ће пасти на место где никоме неће направити штету", рекао је раније амерички министар одбране Лојд Остин.

Остин је, без директног именовања кинеских власти, наговестио да лансирање кинеске ракете није планирано довољно прецизно и савесно.

Кина је 29. априла ракетом "лонг марч 5Б" лансирала први модул своје нове свемирске станице "Небеска хармонија". Ракета је убрзо измакла контроли, па је језгро високо 30 метара и тешко 21 тону почело неконтролисано да кружи око Земље. Креће се брзином већом од 6,5 километара по секунди.

Стручњаци су раније навели да је вероватно да ће се део ракете распасти у атмосфери и за собом оставити само остатке, али распаднути делови направљени од веома отпорних материјала сигурно ће стићи до Земљине површине. Ако ракета остане нетакнута, велика је шанса да, на срећу, падне у море јер вода чини 70 одсто планете. Ипак, неки експерти се прибојавају да би ракета могла да падне у насељено подручје.

Када се слично језгро прошле године вратило на Земљу, делови ракете су пронађени на територији Обале Слоноваче.

У Јерусалиму је хаос и лом, побили се Израелци и Палестинци, опширније ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА