Најновије

Чије је културно налеђе према новом Закону?

Текст новог Закона о културном наслеђу у којем се не помиње Косово и Метохија, очекивано, није прошао неопажено од стране Српске православне цркве. Патријарх Порфирије је одреаговао, министарство културе тај превид исправило, али чини се да након тога ова прича није завршена.

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

Нови закон – нове турбуленције. Овога пута за то се постарало Министарство културе, које је у тексту Закона о културном наслеђу изоставило одредбе о културном наслеђу које се налази на територији Косова и Метохије. То је довело до хитре реакције српског патријарха.

„У шест чланова нацрта овог Закона помиње се Аутономна покрајина Војводина, а ни у једном Аутономна покрајина Косово и Метохија, где је културно наслеђе најугроженије. Његова Светост је, с’ тим у вези, указао на могућност недобронамерних закључака да је изостављањем јужне покрајине, она искључена из система државне бриге. Правни стручњаци су указали да би применом члана 102., Црква од власника, била сведена на корисника светиња“ наводи се у саопштењу СПЦ.

Због свега наведеног, патријарх српски Порфирије, затражио је од Маје Гојковић одлагање доношења закона.

Хитро је стигао и одговор из министарства – сугестије и предлози прихваћени, текст се мења. Дан након тога, на скупу у САНУ, судећи по реторици – Косово и Метохија враћени у речник.

„Ово је прилика да још једном потврдимо посвећеност очувању српског културног наслеђа на простору АП Косово и Метохија као и да сагледамо које су дугорочне претње његовом опстанку. Споменичко наслеђе на КиМ је аутентични сведок и место настанка српске државе, српске православне цркве и културе нашег народа“ навела је Маја Гојковић.

„Пред овом темом и проблемима које она покреће верујем да смо дужни да по страни оставимо старе и нове неспоразуме и заваде, терања, иначе сви губимо. А ни на овом састанку то нисмо успели“ каже Владимир Костић, председник САНУ.

Последњи неспоразум, иако делује да је решен, оставио је за собом нека питања: Како је до њега уопште могло доћи и због чега је црква морала да подсети државу да такав закон мора обухватити и Косово и Метохију? Такође, пажњу привлачи и, од стране цркве поменути, члан 102.

„Суштина свега је да Вучић хоће и ради са представницима међународне заједнице да искљуци СПЦ као преговарача и као власника на простору Косова и Метохије“ истиче Рада Трајковић.

Само помињање речи „ускраћивање власничких права“, свакако подсећа на оно што се догађало у Црној Гори. Да ли је на брзу промену курса министарства културе након реакције патријарха, утицао и тај пример као и утицај цркве на вернике?

„Мени је зао сто је сабор српске цркве одмах након заседања дан, имамо интервенцију патријарха, а то се знало много раније. СПЦ је обавезна да буде легалан и легитимни преговарач и део екипе преговарачког тима која путују са државом Србијом и као власник и као верска институција“ рекла је Гојковић.

Гојковићева је такође рекла да се текст и даље не налази у фази Предлога закона, па тако ни у поступку усвајања пред владом или Скупштином Србије.

Вучић тргује судбином Републике Српске! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА