Најновије

ДОДИК ЗАГРМЕО: "Не одлучује Немачка и она то добро зна!"

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да немачки парламент није место где се именују високи представници.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

Он је објаснио да то искључиво ради Савет безбедности УН, и додао да то озбиљна држава каква је Немачка зна.

Додик је оценио да политичар формата Кристијана Шмита зна какве су процедуре за именовање високог представника предвиђене Дејтонским мировним споразумом и да ће избјећи авантуризам нелегалним доласком у БиХ.

"Реченицу да му на располагању стоје извршна овлашћења, коју је изговорио пред немачким парламентом, видим као неупућеност у мандат и овлаштења институције високог представника онако како је предвиђено Дејтонским мировним споразумом", истакао је Додик у изјави за Срну, упитан да прокоментарише Шмитову изјаву да ће 1. августа ступити на дужност високог представника у БиХ и да су му на располагању извршна овлаштења Канцеларије високог представника, која је и даље потребна БиХ.

Додик је нагласио да и даље сматра да је време међународног интервенционизма на начин како је део међународне заједнице третирао БиХ - прошлост и да је давно био тренутак да о будућности БиХ разговарају они који своје мандате црпе на изборима.

"Неизабрани странац, који би евентуално дошао и то још мимо одлуке Савета безбедности, суспендовао би и оно мало демократских искорака који су у 26 година протектората направљени. Какву нам поруку шаљу 26 година након окончања грађанског рата ако је једини вид помоћи БиХ намесник и то наметнут мимо свих процедура и правила нека се запитају сви, посебно они који одушевљено дочекују протектора, који би требало да испуњава њихове ратне жеље и циљеве", навео је Додик.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ рекао је да, ако ЕУ од БиХ очекује да буде правна и уређена држава, не би смела да на неправан начин више интервенише у БиХ.

Америка прогласила јеменске Хуте легитимним снагама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА