Најновије

АРХИТЕКТА БАКИЋ УПОЗОРАВА: Када почну фекалије да пливају улицама БГД биће касно!

"Када почне канализација да се излива и да фекалије пливају улицама биће касно", тако небригу градске власти и њене погрешне приоритете описује архитекта Драгољуб Бакић. Граде се споменици, праве се нова насеља, али се не улаже у оно основно - канализацију и пречишћавање фекалних вода. "Београд на вод производи фекалије које сипа на 10 метара одатле у Саву. Фекалне, отпадне воде из целог Београда се уливају у Саву и Дунав. 126 директних отворених цеви се излива у Саву и 136 у Дунав. На то треба додати десетине хиљада септичких јама у Београду које се такође цистернама изливају у Дунав", забринут је Бакић.

Драгољуб Бакић. (Фото: Хелмкаст)

На питање да ли је требало да новац уложен у изградњу споменика Стефану Немањи или Деспоту Стефану требало уложити у решавање проблема фекалних вода, Бакић одговара да градска власт не уме да одреди приоритете и да се води популизмом и урбанистичком естрадом.

„Када би се направили озбиљни приоритети, наравно да би отпадне воде и фабрике за пречишћавање били међу њима. Они причају како граде у Великом селу фабрику за пречишћавање, што није истина. Да бисте градили фабрике које пречишћавају отпадне воде, ви треба прво да доведете те отпадне воде до тих места где су фабрике, Ако ви нисте урадили колектор који сакупља цео систем канализационих вода Београда и одводи на пет места где су предвиђене фабрике за пречишћавање, џаба вам што ви са Кинезима правите уговоре за фабрике, када још нисте узградили канализационе колекторе“, каже Бакић и додаје да смо сведоци многих „превара и глупости, јер ова градска власт не уме да савлада Београд“.

„Њени приоритети су профити од онога што се види. Канализација је трошак, то кошта буџет града, а они то неће. Они хоће да зидају енормне стамбено-пословне комплексе и да од тога имају профит“, констатује наш саговорник.

Он објашњава да ће изградњу Београда на води Београђани тек осетити на својој кожи.

„Ви градите милионе квадрата, а не водите рачуна о томе да све прати инфраструктура. Та инфраструктура мора да одговара грађевинском фонду. Не можете ви само да градите, градите и градите, а инфраструктура је иста – недовољна, застарела, неодржавана“, констатује Бакић.

Искусни архитекта подсећа и на то да је више од пола Дедиња на септичким јамама, а цела лева обала Дунава нема канализацију.

„Када падне нека већа киша пола Београда поплаве фекалије. Лева обала Дунава, када јој испливају фекалије из септичких јама, они су потпуно преплављени фекалијама“, наводи Бакић.

Београд на септичким јамама

Бакић није једини који упозорава на то да Београд, па и неке његове елитне зоне, имају проблем са фекалним водама.

„Према мојим информацијама, читава Улица кнеза Милоша и део Сењака је под септичким јамама. Те јаме морају да се чисте периодично. Пет или шест испуста Београд има директно у Саву или Дунав, а три су у околини Београда на води“ објашњава за наш портал доктор Драгана Ђорђевић из Института за хемију, технологију и металургију. „Замислите да они тамо саграде читав град, а не реше фекалне канализације“, у чуду је наша саговорница.

Она истиче да смо ми једина земља у Европи која испушта фекалне воде директно у Данав, без икаквог пречишћавања.

„Добар део Београд је на септичким јама, а онај део који је на канализацији, та канализација без икаквог пречишћавања иде директно у реке“, понавља наша саговорница.

О томе да Београд нема регулисано одлагање фекалних вода сведочи и информација да је предузеће Водовод и канализација изненадно и једнострано прекинуло уговор са свим приватницима који се баве комуналном делатношћу – одвозом фекалних вода. „Тиме је онемогућен истовар фекалних вода на депонији Ада Хуја, која је нажалост једино законом предвиђено место за то“, саопштило је Удружење забрањених приватника. Поводом те информације контактирали смо и ЈКП „Водовод и канализација“, али одговор нисмо добили ни путем телефона ни путем мејла.

„Ти камиони који се довозе и просипају у Ади Хуји су вероварно од чишћења септичких јама“, констатује наша саговорница.

Она наводи да проблоем са септичким јамама имају и дивља насеља, попут Калуђерице.

Неконтролисано изливање фекалних вода утиче на животињкси свет, упозорава Ђорђевић.

„Екохемски састав река се мења због тога, па малтене личи на барски свет, а не на речни. О томе треба да се прича, јер људи нису свесни. Држава системски и стратешки мора да решава. То је могуће решити, аали то није приоритет ове државе. Држава прави градове који се виде, а то што смрди је небитно“, примећује наша саговорница.

На то да Београд има проблем са испуштањем фекалних вода и да на тај начин загађује реке указују већ одавно и бројнен еколошке организације. Ужасавајући снимак где камион избацује фекалије у Дунав недавно је згрозио Србију, али овај проблем није нов. Шокантни снимак избацивања фекалија објављен је јуче на Инстраграм страници Еко страже, али проблем постоји већ годинама и очигледно нико нема намеру да га реши.

Рио Тинто протеран и из Љига, следи битка за Горњи Милановац Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА