Најновије

ЗЛОКОБНА ПОЛИТИЧКА ШЕМА: Северна Кореја одбила америчку хуманитарну помоћ, каже да је то покушај притиска и присиле!

Америчка хуманитарна помоћ је "злокобна политичка шема" чији је циљ притискање других жемаља, оценио је севернокорејски званичник.

Ким Џонг Ун. (Фото: kremlin.ru)

Након што је амерички савезник Јужна Кореја понудила Пјонгјангу вакцине против коронавируса и другу врсту помоћи, огласило се министарство спољних послова Северне Кореје саопштењем у којем су критиковали америчку помоћ.

Канг Хјон Чол, истраживал у војној Асоцијацији за промоцију међународне економске и технолошке размене, изнео је читав низ примера из целог света који, тврди он, показују америчку праксу повезивања хуманитарне помоћи са својим спољнополитичким циљевима и притисцима.

"Ово јасно показује да је америчка 'хуманитарна помоћ' повезана са 'питањем људских права' са циљем легитимизовања свог притисак на суверене државе и спровођења своје злокобне политичке шеме", навео је Канг.

На списку који је предочио је и Авганистан, односно одлазак Американаца из ове земље. "Као резултат тога, многе земље су искусиле горчину ослањања на америчку 'помоћ' и 'хуманитарну подршку'", навео је он.

Амерички званичници су навели да подржавају слање хуманитарне помоћи Северној Кореји али да они сами немају намеру да пруже директну подршку.

Јужна Кореја је обећала да ће испоручити свом северном суседу вакцине против короне ако их затраже и неки аналитичари сматрају да би та помоћ могла да одшкрине врата наставку дипломатских преговора са Пјонгјангом који од 2019. одбија сваки дијалог са Сеулом и Вашингтоном.

Јужнокорејско Министарство за уједињење, које се бави успостављањем односа са Севером, навело је да ће наставити да траже начине да сарађују са Пјонгјангом и обезбеде бољу здравствену и безбедносну ситуацију у обе Кореје.

Северна Кореја до сада није показуала никакво интересовање за помоћ од Јужне Кореје или САД, али су прихватили ограничену помоћ Кине и Русије.

Путин написао чланак посвећен Украјини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА