Најновије

ПУТИН ПОСЛАО БРУТАЛНУ ПОРУКУ БАЈДЕНУ ЗБОГ КУБЕ! Амерички председник је подржао протесте у комунистичкој земљи, па је Рус узвратио

Руски председник Владимир Путин жестоко је реаговао на коментар свог америчког колеге Џоа Бајдена како подржава недавно одржане антивладине протесте на Куби, прве такве демонстрације у последњих неколико деценија, поручивши лидеру САД да држи руке подаље од острвске државе која са Руском Федерацијом одувек гаји посебне везе.

Бајден (Фото: flickr. com)

Шефу Кремља су се у таквим порукама САД придружили Иран и Кина, нагласивши како је било каква америчка интервенција на кубанском тлу недопустива.

- Русија безрезервно стоји уз владу Кубе и народ те земље, али и обећава потпуну подршку у напорима да се ситуација у њој стабилизује - саопштило је руско Министарство спољних послова након што се заменик шефа дипломатије Руске Федерације, Сергеј Рјабков у Москви срео са кубанским амбасадором Хулијом Гармендијем Пеном.

Састанак је уследио након што је кубански министар спољних послова Бруно Родригез оптужио америчку владу да је појачала агресију на његову земљу, док је њен председник Мигел Дијас Канел био још експлицитнији и директно етикетио Америку као земљу која плаћа организовање протеста на кубанском тлу.

- Постоји група људи, плаћеника, којима влада САД плаћа индиректно преко америчких владиних агенција да организују такве демонстрације - рекао је Дијас Канел током разговора с присталицама у општини Сан Антонио де лос Бањос.

Москва је, подсетимо, Хаванин најважнији савезник још из периода Совејтског Савеза и односи су остали савезнички и до данас. Русија је више пута Куби слала помоћ у храни и лековима, будући да се острвска земља деценијама налази на удару америчких санкција, а две државе су заједно стале у одбрану Венецуеле 2019. када је америчка влада покушала да у тој земљи смени председника Николаса Мадура.

У то време је на челу САД био Доналд Трамп, међутим, и Бајден сада има исти став по питању Кубе као и његов претходник, те је почетком недеље дао пуну подршку демонстрантима, истакавши како се они боре за своја права и слободу.

- Ово су сјајни протести јер се на њима народ Кубе бори против ауторитарног режима. Нисмо овако нешто видели веома, веома дуго у тој земљи, можда чак и никад. Зато ме све то и радује, да видим народ како се бори за своја права. Позивам кубанску владу да се суздржи од насиља - поручио је Бајден након што су на улице осам кубанских градова, укључујући и Хавану, изашли незадовољни грађани тврдећи да им је доста да живе у беди и сиромаштву, без основних животних намирница и медицинских средстава, што је додатно, како су истакли, погоршала пандемија коронавируса.

Бајден је, међутим, одбио да одговори на питање новинара да ли став Америке подразумева и сагледавање могућности да САД укину ембарго Куби, док је амерички државни секретар Ентони Блинкен, очекивано, дао дипломатски одговор.

- Наша политика се своди на сагледавање политичке и економске добити кубанског народа и ми, наравно, с пажњом пратимо шта се догађа у тој земљи - поручио је Блинкен.

На те речи је реаговала портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, која је истакла како Кремљ сматра апсолутно недопустивим било какво спољно мешање у ствари на Куби.

- Било какво мешање у питања која се тичу једне суверене земље или било какве деструктивне акције усмерене против ње јесу потпуно недопустиве и могу само довести до даљег дестабилзовања ситуације - нагласила је Захарова и поручила како Русија с пажњом посматра новонасталу ситуацију на Куби.

Подсетимо, Раул Кастро се повукао са чела Кубе у априлу ове године, након чега је та земља после шест деценија остала без вође из редова Кастрових. Раула је наследио Мигел Дијас Канел за ког многи, међутим, тврде да нема неопходну харизму својих претходника како би народ и даље могао да убеди да је комунизам одржив упркос огромној стопи сиромаштва која је узрокована, пре свега, санкцијама Сједињених Држава.

Многи аналитичари су тада спекулисали како ће смена на челу земље и те како довести до жестоких промена у острвској држави, предвидевши чак и интензивнију америчку интервенцију ка њој. Међутим, нема званичне потврде да актуелна дешавања имају било какве везе са Вашингтоном.

Нови заокрет Русије од којег је Запад занемео. Народ Украјине ће матирати власт. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА