Најновије

Вучић се позвао на Устав, а сам га крши (ВИДЕО)

Ми имамо Устав у којем су нам сви грађани равноправни. Како ћу да кажем грађанину, шта год мислио, а знате какав сам поборник вакцинације, ви смете да уђете у шопинг мол зато што сте вакцинисани, а ви не смете да уђете у шопинг мол зато што нисте... Ми не можемо да погазимо Устав - изјавио је Александар Вучић јуче приликом обиласка ЗФ фабрике у Панчеву.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Дакле, напредњачки лидер се сетио да Србија има Устав. Браво! Немамо много прилике да чујемо како се Вучић позива на Устав, чак иако га опет крши изговарајући следеће речи:

- Ми не можемо да погазимо Устав, то је проблем наш са којим се суочавамо. А да ли ме питате да ли бих лично био поборник онога што ради Макрон или Мицотакис - да, сутра бих то урадио, али постоји ограничавајући фактор који се зове Устав Србије. Сутра бих то урадио јер мислим да је страшна неодговорност на оним људима који се не вакцинишу - објаснио је Вучић.

Ипак, то само говори о селективности поштовања највишег правног акта, наравно, у складу са потребама политичког тренутка. Зато се треба, најпре, присетити шта каже Устав о надлежностима шефа државе. У члану 112. изричито се наводи: представља Републику Србију у земљи и иностранству; указом проглашава законе, у складу с Уставом; предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа; предлаже Народној скупштини носиоце функција, у складу са Уставом и законом; поставља и опозива указом амбасадоре Републике Србије на основу предлога Владе; прима акредитивна и опозивна писма страних дипломатских представника; даје помиловања и одликовања; врши и друге послове одређене Уставом; командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије.

Значи, нигде у опису делокруга рада не стоји да Вучић, као тренутни председник, може да води епидемиолошку политику и уводи ове или оне мере, те да коментарише шта ради Макрон који има далеко већа и јача уставна овлашћења. За такве ствари је надлежна Влада, односно, у овом случају Кризни штаб, као њено тело. 

Но, Вучић и кад жели нешто да каже афирмативно, то просто не може, како је рекао, због своје прошлости која је деструктивна. И кад жели да брани Устав, он га крши, а уједно и врши притисак на струку да се повинује његовој вољи и свемоћи.

Заправо, овим се жели прикрити далеко дубљи проблем, а то је неспремност државе да преузме одговорност у најтежим тренуцима. 

Да се Устава не треба држати као пијан плота, Вучић је доказао прекјуче када је пред камерама позвао Синишу Малог и директном погодбом од пола минута обезбедио 9 милиона евра за пут Голубац - Милановац. Или кад је мештанима села код Сјенице, такође, телефонским позивом обезбедио трафостаницу. Или кад су његови "комплетни идиоти" из врха београдске власти рушили у Савамали. Или кад мимо тендера и учешћа јавности продаје фабрике и предузећа својим иностраним пајтосима. Или када преузима посао Владе и води преговоре о Косову. Примера има безброј. А да се уверите да је то тако, погледајте како Вучић бахато признаје да крши Устав и поручује да ће наставити да га крши:

- Тражио сам девет милиона евра, питао сам имамо ли у буџету девет милиона евра за пут Доњи Милановац - Голубац. Поносан сам на чињеницу што сам добио одговор да имамо и да можемо да изградимо тих 50 километара важног пута за исток Србије. То је у складу са сваким чланом Устава и закона. Ја сам задовољан када ми као примедбе налазите то да желим да се мешам у развој Србије, да желим да градим путеве и пруге и да не желим да се мешам у лично богаћење. Наставићу то исто да радим. Увек ћу се борити за Србију, за њене путеве, пруге, никада нећу ништа узети за себе, већ ћу се борити за наш народ – рекао је Вучић којем нигде у опису посла не стоји да је надлежан за путеве и пруге, али ни за развој Србије.

Сада се Вучић позива на Устав, да би имао кога да криви кад ствари пођу лоше, а себе представи као спасиоца, а не зато што су му закони земље којом влада на срцу. 

А заправо, Вучић и не мора да крши Устав по овом питању, јер у њему јасно стоји у члану 43. (Слобода мисли, савести и вероисповести) ставу четвртом: Слобода испољавања вере или уверења може се ограничити законом, само ако је то неопходно у демократском друштву, ради заштите живота и здравља људи, морала демократског друштва, слобода и права грађана зајемчених Уставом, јавне безбедности и јавног реда или ради спречавања изазивања или подстицања верске, националне или расне мржње.

Дакле, могуће је ограничити уверење особе да вакцином добија чип или да ће постати стерилна, ако тиме угрожава здравље других људи.

Како је прошле године ограничавао право на кретање пензионера, које је претходно опљачкао, тако и сад, само да постоји добра воља, може учинити исто што и Макрон и Мицотакис, на које се позива, а ради заштите живота и здравља људи.

Још једна европска институција окреће леђа Албанцима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА