Најновије

КАКО СУ ЈЕВРЕЈИ ВИДЕЛИ ЛИТИЈЕ: Оно што се посвети Богу не сме да припадне никоме, па ни држави!

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије казао је данас у селу Стравче у Кучима, да су цркве драгуљи, а да је наш народ имао велики мотив у моменту када је претходна власт хтела да приграби светиње себи. Поручио је да што се посвети Богу то је божје, то не сме да припадне никоме па ни држави, него припада Богу и Цркви, те додао да то мора да буде чисто и свето, то не сме да додирне ни једна власт, ни једна партија.

Литија (Фото: Јутјуб)

“Много наших заборављених светиња у последњих 30 година се обновило, изрониле су испод земље многе. Имамо још понеку цркву необновљену, даће Бог да се све то обнови. То су све драгуљи, а имао је наш народ велики мотив у моменту када је претходна власт хтела да приграби светиње себи. Замислите атеисти и безбожниици и богаташи да присвоје ове скромне светиње себи, да их препишу и да им промене намену. Наши преци када су подизали цркве они су их Богу посвећивали”, казао је митрополит.

Он је захвалио Богу што је наш народ показао оданост и верност светињама, својој вери православној и својим прецима.

“Показао је оданост посебно Његошу и Марку Миљанову. То је велико наслеђе. Нешто чудесно што се десило међу нама, те свенародне литије, свенародни сабори, свенародне скупштине, то је обединило народ у Црној Гори. Дало нам снаге да превазиђемо међусобне свађе, поделе и оно што не ваља, па је лице нашег народа у оном моменту кад је узео крст свој и кренуо за Христом да брани своју веру, изашао са Христом на Голготу. Тада је лице нашег народа засјало као сунце, те задивило цео свет и друге вере. Скоро сам се срео са једним Јеврејином који је гледао и дивио се снази и оданости и лепоти нашег народа. И каже, Боже драги, ово ме подсећа на излазак Јевреја из ропства египатског. Наравно они то гледају кроз своју призму и кроз оно што им је најсветије”, присетио се митрополит Јоаникије.

Подсетио је да је велики кучки војвода Марко Миљанов онај од кога Кучи могу да се уче Божјим врлинама.

“А он је знао да одвоји жито од кукоља. Могао је Марко Миљанов писати и о људским неделима, и о ономе што не ваља, а што се догађало у нашем народу, али он је изабрао да пише о ономе о чему вреди писати и размишљати и што вреди увек истицати, па је нашао примере чојства и јунаштва. И сваки пример који је забележио је бисер који сија и тада и данас. И увек ће сијати. И то је највећа мјера врлине коју је Марко истакао пред вас, али и пред све нас. Јер, завештање Марково не припада, наравно, само Кучима него целом српском роду. Он је то принио на олтар својој Цркви и своме народу. Зато је његово дело тако узвишено”, рекао је владика Јоаникије.

Кога је све Здравко Кривокапић издао, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА