Најновије

ОКОЛО НАОКОЛО: Грчка се спрема да призна Косово?!

Интеракције између такозваног Косова и Грчке постале су све чешће у првој половини 2021.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Како пише један приштински портал, посета премијера Аљбина Куртија Грчкој прошле недеље, током које га је у Атини примио његов грчки колега, премијер Кирјакос Митсотакис, уследила је након низа међусобних посета између званичника две земље.

Као део свог недељног боравка, премијер Курти сусрео се са дугачком листом грчких званичника, укључујући министра националне одбране и лидера опозиције Алексиса Ципраса.

Овај билатерални однос многима је оставио простор да се запитају да ли је Грчка близу формалног признавања Косова, што би могло бити изненађење с обзиром на то да две државе не деле историју блиских дипломатских веза. У ствари, позиција Грчке увек је заглавила у нечему као што је статус куо у вези са независношћу Косова и његовим накнадним међународним признањем, преноси приштински портал Prishtina Insight.

- Са грчке тачке гледишта, признавање Косова наишло би на одобрење многих западних земаља, укључујући јаке косовске партнере и савезнике, и сматрало би се стварним доприносом његовој перспективи регионалног мира и просперитета. Да би закључила недавну блиску сарадњу и формализовала билатералне везе, преостало је само да се Грчка сврста у редове оних земаља које су признале независност Косова и успоставиле дипломатске везе. До тада, такозвано Косово би требало да одржи своју политику блиског партнерства са Грчком у бројним областима од заједничког интереса - наводи се у тексту.

Даље се додаје да у погледу финансијске сарадње и трговине, обе земље, будући да су географски блиске, заједно су радиле на развоју. За Грчку, економски раст долази паралелно са стабилношћу, а њена посвећеност побољшању односа са такозваним Косовом, као и тежња за регионалним развојем и стабилношћу била је континуирана политика.

Заправо, у прошлости је грчко гласање омогућило да се такозвано Косово придружи Светској банци, Европској банци за обнову и развој и другим међународним економским институцијама, укључујући Међународни монетарни фонд и Банку за развој Савета Европе. Грчка такође тренутно учествује у ЕУЛЕКС-у и НАТО мисији КФОР-а.

Грчка канцеларија за везу на такозваном Косову, која функционише уместо амбасаде, али на нивоу амбасадора, такође има моћ издавања виза и ово је многим становницима Косова олакшало посету Грчкој као туристичкој дестинацији. Такође је олакшао кретање студената и инвеститора и отворио пут за проширење културних веза, наводи се у тексту.

Иначе, текст је писала Клариса Фетаху, која је дипломирана правница са Универзитета у Приштини и радила је у косовском цивилном друштву и тренутно је истраживач спољне политике.

САД више нису способне да диктирају разговор са Русијом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Prishtina Insight

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА