Најновије

ИНЦКО ХОЋЕ ДА НАМЕТНЕ ПОСТОЈАЊЕ ГЕНОЦИДА! Уследиће контраударац!

Сваке године уочи обележавања Дана сећања на жртве Сребренице у јавности широм региона се интензивније покреће питање осуде и кажњавања непризнавања наводног геноцида који је почињен на том простору, а на високог представника међународне заједнице се врши притисак да искористи тзв. бонска овлашћења и наметне такав закон у БиХ.

Валентин Инцко. (Фото: Јутјуб)

Сарајевски портал Klix, позивајући се на незвавнична сазнања, пише да је одлазећи високи представник Валентин Инцко преломио и да ће до 1. августа прогласити важећим "Закон о негирању геноцида".

Политички лидери БиХ о томе, подсећа портал, никада нису могли да се договоре и све је увек, како кажу, завршило на "пропалим покушајима".

- Иако је наметање непопуларно и високи представници нису користили тај механизам годинама, доношење овог закона значиће да више нико у БиХ, а нарочито политичари, неће смети јавно да негирају оно што је утврдио Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу - пише Klix.

Доносењем закона, додаје се, јавно негирање или величање геноцида биће аутоматски предмет државног тужилаштва, а предвиђене казне су од шест месеци до пет година затвора.

- Законом о негирању геноцида процесуирали би се сви они који дају имена улица или институција по ратним злочинцима, постављају табле у част ратних злочинаца или додељују признања таквим персонама, цртају мурале или на било који други начин глорификују злочинце И поричу да се догодио геноцид над бошњачким народом у јулу 1995. године - стоји на сајту.

Портал подсећа да је за четири дана обележавање годишњице злочина у Сребреници, а да Инцко, који је до сада више путава обећавао, није наметнуо такав закон.

Klix пише да је за Инцка то прилика да доношењем закона о забрани негирања геноцида може да, како наводе, мало "олакша" и посао свом наследнику Кристијану Шмиту.

Иначе, Инцко са дужности високог представника у БиХ одлази 1. августа.

Руси спремни да активирају војску на граници! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА