Најновије

ОЗНАКА СТРОГО ПОВЕРЉИВО: Испливао поверљив извештај о Аркану

О везама паравојних формација и државе нема много трагова у документима Службе државне безбедности (СДБ), али су зато војне службе ове релације доста пратиле и о њима хватале белешке.

Аркан (Фото: Јутјуб)

Посебно су биле заинтересоване за деловање команданта Српске добровољачке гарде (СДГ) Жељка Ражнатовића Аркана, кога у својим извештајима апострофирају у контексту сарадње са службом ДБ.

Овоме сведоче документа у архиви Хашког трибунала до којих је дошао Недељник, а која су испливала током суђења функционерима СДБ Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију. Међу њима је нађено неколико списа о Аркану још са почетка деведесетих.

Мелем на љуту рану

Тако се у једном документу Контраобавештајне службе (КОС), који носи назив „Нека разматрања у вези деловања Аркана”, наводи да његово деловање „нема значајније војничке домете” и да је „постао медијска звезда напросто зато што је народу био потребан народни мелем на љуту рану”.

‒ Он је то искористио тако што је властите циљеве вешто уклопио у циљеве народног српског устанка ‒ наводи КОС у једном од докумената.

Даље кажу да је „вишеслојна појава то што се његова јединица појављује само у одабраним местима”.

‒ Прво, такво понашање може бити плод рата као економског интереса, и друго, Аркан је присутан тек онолико колико је потребно за јачање његове медијске позиције у друштву. Из ове тезе је могуће извући логичан закључак – да је Арканова војна јединица темељ ширег пројекта насилне борбе за власт ‒ процењује КОС.

САД ће неизбежно доживети финансијски слом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: objektiv.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА