Најновије

ВАРШАВА ПОНОВО РАЗБЕСНЕЛА БРИСЕЛ НОВИМ ЗАКОНОМ: Страци не могу да буду власници медија

Европска комисија критиковала је закон којим се ограничава страно власништво у пољским медијским компанијама који је усвојио Доњи дом Парламента, наводећи да је таква одлука послала негативан сигнал.

Пољски сејм (Фото: sejm.gov.pl)

Пољски парламент усвојио је нови закон о власништву над медијима, који би могао да доведе до тога да највећа независна ТВ станица изгуби лиценцу.

Овај закон је изазвао контроверзе у Пољској, због чега је и партија Договор напустила владу.

Након неколико ноћи протеста у Варшави и у 80 градова широм земље, на којима су се грађани бунили против закона, закон је усвојен у среду увече, са 228 гласова "за" и 216 "против" у Доњем дому Парламента.

Закон још треба да прође Сенат, у коме опозиција има танку већину. Сенат може да предложи измене закона и да одложи његово усвајање, али коначна одлука о судбини закона на крају ће ипак бити донета у Доњем дому, који може поново да га усвоји.

Потпредседница Европске комисије Вера Јурова, у чијем је ресору слобода медија, написала је на свом Титер налогу да је "медијски плурализам и различитост мишљења оно што јаке демократије поздрављају, а не борбу против њих".

"Нацрт пољског закона о радио-дифузији шаље негативан сигнал", додала је Јурова.

Пољски посланици усвојили су закон који ће увести строжу забрану да компаније изван Европског економског простора контролишу пољске телевизијске куће.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки је, међутим, одбацио критике на рачун тог закона, након што су и САД, као један од најважнијих савезника Варшаве, осудиле закон.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је Вашингтон "дубоко забринут" због усвајања закона, док опозиција тврди да је на удару овог закона медијски канал ТВН24, који је у власништву америчке медијске групе "Дискавери" и критички је настројен према десничарској влади.

Моравјецки је негирао да је закон усмерен против ТВН24, наводећи да је реч само о пооштравању прописа "како се не би дошло до ситуације у којој би компаније изван Европске уније куповале медије у Пољској".

О удару на руску границу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА