Најновије

ОТКРИВЕНО ШТА ЈЕ РАДИО БАЈДЕН ДОК ЈЕ АВГАНИСТАН ПАДАО! Амерички председник на жестоком удару! (ФОТО)

Амерички председник Џо Бајден, ког многи виде као главног кривца за актуелну катастрофалну ситуацију у Авганистану након што су ту земљу покорили талибани, био је на одмору док је током викенда драматична ситуација била у пуном јеку.

Бајден (Фото: Јутјуб)

Амерички председник Џо Бајден, главни оперативац рата у Авганстану, будући да је на почетку хаоса у тој земљи 2001. био сенатор који је гласао да се она бомбардује ради слома терориста, сада је жестоко нападнут у јавности своје земље јер је откривено где се налазио у тренутку док су талибански милитанти упадали у авганистанску престоницу Кабул и преузимали у своје руке читаву државу. 

Где је нестао амерички лидер?

Он је, наиме, викенд провео са својом супругом Џил Бајден у Кемп Дејвиду, место специјално направљено за одмор америчког председника далеко од гужве и многобројних обавеза. Та оаза мира смештена је у шумовитом делу Катоктин планинског парка у Мериленду. 

У питању је заправо војна инсталација, али је преуређена тако да буде најбезбедније место за одмор станара Беле куће далеко од било какве вреве. Колико је то место опуштајуће говори и чињеница да је некадашњи лидер САД Френклин Делано Рузвелт 1942. комплекс назвао Шангри Ла по хималајаском рају описаном у чувеној књизи Изгубљени хоризонт. 

Бројни Бајденови критичари одмах су осули паљбу по њему истакавши како је срамно да је амерички председник, ког многи сматрају главноодговорним за хаос у Авганистану будући да су талибани почели да освајају ту земљу након што је шеф САД наредио повлачење америчких трупа с њене територије, био на одмору у тренутку највећег хаоса.

- Америка је у кризи. Авганистан је у хаосу. Зашто је Џо Бајден на одмору? - запитао се на Твитеру републиканац Џим Џордан, што је шеровао сенатор Том Котон и додао:

- Зашто се Џо Бајден сакрио? Требало је да се одмах, ванредно обрати нацији и објасни катастрофалну ситуацију у Авганистану. Конференцијски позиви између кабина и сенатора се не обустављају у време кризе - написао је озлојеђени Котон који је очигледно покушавао да дође до лидера земље, али то му није пошло за руком. 

Слично је реаговао и републиканац Тим Бенкс. 

- Очигледно је да је Бајденова администрација била неспремна за ово, није предвидела ову катастрофу и на све то се председник сакрио да се добро наспава - написао је он на Твитеру. 

Истом жестином на Бајдена је ударио и његов претходник Доналд Трамп. 

- Бајден је слаб, некомпетентан и показао је потпуно непознавање стратегије да делује у оваквим ситуацијама - истакао је Трамп, ког је раније први напао амерички председник оптуживши га да је он заправо крив за повлачење америчких трупа из Авганистана. 

- Када сам дошао у Овалну канцеларију затекли су ме сви споразуми мог претходника. Он је 2019. звао талибане на преговоре у Кемп Дејвид у вече пред годишњицу 11. септембра. То је омогућило талибанима да постану много јачи и заузму снажнију позицију какву дотад нису имали након 2001. - говорио је Бајден и истакао како је Трамп непосредно пре одласка из Беле куће смањио број америчких војника у Авганистану на свега 2.500. 

Амерички пропали пројекат?

Шеф САД, међутим, није образложио због чега је и он наставио Трампову политику према ратом разрушеној азијској земљи уколико је сматрао да је она погрешна.     

Подсетимо, талибански милитанти су освојили Авганистан готово без испаљеног метка након што армија те земље, коју су САД обучавале 20 година и којој су оставили оружје вредно 83 милијарде долара, није успела да пружи ни мрвицу отпора. И због те чињенице хаос у Авганистану је оцењен као један од највећих пораза званичног Вашингтона у историји, поистовећен са оним у Вијетнаму.

То је, међутим, одлучно негирао амерички државни секретар Ентони Блинкен. 

- Ово очигледно није Сајгон - поручио је он кратко.       

Турска неће зауставити своје ширење у централној Азији, упркос гаранцијама о пријатељству са Русијом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА